2016.02.01. 15:17
Házi szappanok
Az érzékeny bőrnek sokat segíthetünk, ha a bolti kozmetikumok helyett természetes anyagokkal, például főzött szappannal tisztítjuk.
Csizmazia Anita szappankészítő szerint a kecsketejes szappan gazdag vitaminokban, fehérjékben, ásványi anyagokban. Krémes állaga miatt bőrünket selymessé teszi, az allergiásoknak is kifejezetten ajánlott, mert ápolja a problémás, ekcémás bőrt.
Törekedjünk arra, hogy szappanunk tartalmazzon A-vitamint. Anita szerint legjobb, ha a szappanba a saját magunk termeszette gyógynövényeket főzzük, vagy azokat megbízható forrásból szerezzük be, esetleg szappanfőzőtől vásárolunk. A szappanok színezéséhez a természetes anyagú színezőket ajánlja. Ilyen például a szeder, a kakaópor, a kurkuma, a fahéj vagy a paprika.
Tiszta illóolajokkal illatosíthatjuk a szappant, de azt ne várjuk, hogy maradandó parfümillatunk legyen tőle. A természetes szappanok, ahogy régen, úgy ma is olajokból, zsírokból, vízből és lúgból készülnek.
Az olajok közül részesítsük előnyben a hidegen sajtolt olajakat. Például a ricinust, az olívát, a szőlőmagolajat, az avokádóolajat vagy akár mandulaolajat is használhatjuk szappanhoz.