Hírek

2016.02.02. 13:30

Kirendeltségvezetőkkel és tűzoltóparancsnokokkal értekeztek

Február 2-án tartotta e havi katasztrófavédelmi kirendeltségvezetői és hivatásos tűzoltóparancsnoki havi értekezletét a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetői állománya.

Az értekezletet Seper András tűzoltó ezredes, igazgatóhelyettes nyitotta meg. Köszöntötte a résztvevő vezető kollégákat, majd a komplex katasztrófavédelmi prognózis idei első negyedéves feladatairól tájékoztatta az állományt. Kitért arra, hogy bár ez idáig nyugodt telet tudhatunk magunk mögött, az évszaknak még nincs vége, februárban, vagy márciusban is számolni kell rendkívüli időjárás kialakulásával, amelyet felkészülten kell fogadni. Szólt továbbá arról is, hogy a negyedév végére viszont a szabadtéri tűzesetek megelőzésére, valamint az esetleges tavaszi áradásokra is készülni kell. Előre gondolkodást és folyamatos odafigyelést kért a szakterületekről.

A következő napirendi pontban Pajor László tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő a tavalyi év második féléves vonulási adatait ismertette a résztvevőkkel. Elmondta, hogy a 2014-es évhez viszonyítva tavaly több mint 30%-kal kevesebb tűzoltói beavatkozásra volt szükség a megyében. Ennek ellenére valamelyest, mintegy 17%-kal nőtt a tűzesetek száma, viszont – a rendkívüli időjárási helyzetek elmaradásának és a megyei tűzmegelőzési bizottság hatékony prevenciós munkájának köszönhetően – jelentős mértékben, 33%-kal csökkent a műszaki mentések száma. A tűzesetek számának növekedése az idei év hosszú, száraz és rendkívül meleg nyári időjárásának tudható be. Csökkenő tendenciát mutat továbbá a szándékosan megtévesztő jelzések száma, hiszen míg 2014-ben hat, addig 2015-ben már csupán négy esetben érkezett olyan bejelentés, amely kifejezetten a hatóság félrevezetésére irányult.

Fotó: Balogh Nikoletta tű.fhdgy., Vas MKI

Farkas János tűzoltó alezredes, megyei iparbiztonsági főfelügyelő a nem rendszeres hulladékszállítás 2016. január 1-től kialakult helyzetéről és az ezzel összefüggő további feladatokról számolt be az értekezleten résztvevő vezetőknek.

Utolsó napirendi pontként Dr. Unger István tűzoltó ezredes, gazdasági igazgatóhelyettes tartott tájékoztatót a 2015. évi gépjármű-üzemeltetés, illetve üzembentartás tapasztalatairól, ismertette a fő statisztikai adatokat. A gazdasági igazgatóhelyettes szólt arról, hogy a műszaki szakterület megtartotta a technikai szemléket, valamint maradéktalanul végrehajtotta a téli felkészülési feladatait. Emellett kitért a járműellátottságra, valamint a készenléti szerek és az ügyintéző gépjárművek futásteljesítményének mutatóira is.

Az értekezlet zárásaként az elmúlt egy hónapban felmerült kérdések megbeszélésére, valamint a következő időszak legfontosabb feladatainak meghatározására is sor került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!