Hírek

2016.02.04. 18:48

Romló statisztikák – Növekszik a rákos megbetegedések száma

Több mint másfélszeresére emelkedett a daganatos megbetegedések száma Veszprém megyében az elmúlt másfél évtizedben, derül ki a Nemzeti Rákregiszter adataiból.

Marton Attila

Február negyedikét 2011-ben nyilvánította a rák világnapjának a Nemzetközi Rákellenes Unió, hogy felhívja a figyelmet a betegségre és arra, hogy megfelelő életmóddal és rendszeres szűrővizsgálatokkal a daganatos megbetegedések jó része megelőzhető.

A Nemzeti Rákregiszter honlapján elérhető statisztikák szerint Veszprém megyében 2000 óta évente 2260–3730 daganatos megbetegedést észlelnek, az öt leggyakoribb típus a bőr-, a hörgő- és tüdő-, az emlő-, a vastagbél- és a prosztatarák, az esetek közel felét ez az öt típus teszi ki. A kétezres években a tüdőrák volt a leggyakoribb, 2003-tól azonban bőrrákot azonosítanak a legtöbbször, ez a betegségtípus a daganatok 14–18 százalékát teszi ki évente. A nemenkénti megoszlást figyelve kiderül, a kétezres években a daganatos megbetegedések 52 százalékát férfiaknál, 48 százalékát nőknél azonosították a megyében, az utóbbi néhány évben azonban egyre jobban kiegyenlítődik ez az arány. A nőknél a bőr- és az emlőrák fordul elő legtöbbször, a férfiaknál a tüdőrák a leggyakoribb.

Az életkori megoszlást vizsgálva kiderül, a legtöbb megbetegedést, az esetek 14–15 százalékát 65 és 69 éves kor között azonosítják.

A Központi Statisztikai Hivataltól kapott adatok szerint évente 1000–1200-an vesztik életüket valamelyik daganatos betegségben a megyében, vagyis megközelítőleg minden negyedik halálozásért a rák tehető felelőssé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!