Hírek

2016.02.07. 10:21

Kolbászból volt a körítés - ezrek kóstoltak a szarvaskendi disznóvágásos gasztrobulin

Ha valaki szombaton arra lett figyelmes, hogy egy fehér táblára kolbászkarikákból ragasztották fel a „Vasegerszeg” szót, akkor biztos lehetett benne, hogy a szarvaskendi gasztronómiai fesztivál és böllérverseny egyik standjánál járt, méghozzá a harmadikon.

Mehlhoffer Tamás

Nem a széplelkűek rendezvénye volt: hajnali hatkor 18 disznót öltek le, amelyeket aztán megpörzsöltek, feldaraboltak, majd a következő órákban vágtak, daráltak, fűszereztek, töltöttek, sütöttek-főztek, körítettek, tálaltak, a vendégek pedig kóstoltak, falatoztak, jólesően ciccegtek. És ami ehhez a hagyományosan magyar műfajhoz jár: bőséggel kínáltak az egymással versenyző, többnyire Vas megyei településeket képviselő csapatok házi pálinkát, saját bort.

Verseny is volt, hiszen komoly követelményeknek megfelelő termékeket kellett készíteni (hurka, kolbász, orjaleves és hasonlók), amelyeket zsűri bírált el. Az eredménynél azonban fontosabb volt a több száz résztvevő remek hangulata a házigazdaként remeklő Szarvaskend egyik lovastanyáján.

– Egy 220 lelkes kis településnek egy ilyen rendezvény óriási feladat és hatalmas megtiszteltetés – mondta Major Katalin, a település polgármestere.

– Szlovén-magyar projekt keretében indult el ez a fesztivál – említette meg beszédében Majthényi László. a szervező Vas megyei önkormányzat elnöke. – Tavaly kimaradt alkalom, de idén V. Németh Zsolt államtitkárnak és a Földművelésügyi Minisztérium támogatásának köszönhetően újra meg tudtuk rendezni.

– A disznókba ma beleesett a késnyavalya – erősítette a húsevő vonalat beszédében V. Németh Zsolt, majd a hagyományok életben tartásáról beszélt. – Ha kutatunk a napjainkban, a disznóvágást biztosan a legfontosabb hagyományok között találjuk. Közösségi természete megmaradt, még ha sok minden változott is.

– A 18 csapat közül egyedül a szombathelyieknél szaladt ki a kezei közül a disznó. De aztán megfogtuk! – nevettette meg a közönséget Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője, aki a versenyen először szereplő megyei jogú város böllérkedését segítette. – A disznóölés emlékezetes ünnep volt édesapámmal, nagyszüleimmel, és azt kívánom, hogy mindenkinek hasonlóan emlékezetes legyen ez az alkalom.

Valószínűleg így is lett, hiszen az eddigi éveknél jóval többen jöttek el, nyugtázta elégedetten a rendezvény főszervezője, Marton Ferenc megyei önkormányzati alelnök. – Lehet, hogy különösen hangzik, de az egészséges életmódot terjesztjük, hiszen itt nincsenek adalékanyagok.

A csapatok komoly munkát fektettek a versenybe, többen hónapok óta készültek. Voltak rutinosak köztük, például Döröske települése, ahol 2007 óta ugyanaz a team jár böllérversenyre – Otthonosan rendeztük be a standot, vannak falvédők és vízszintbe is állítottunk be – mondta Kenesei Lajos csapatvezető. Hasonlóan összeszokott volt a kőszegi együttes is, ahol még a sárga egyensapkára és -kötényre is ügyeltek. Itt Huber László polgármester és Szőnye József, az ipartestület elnöke is erősítette a csapatot.

Akadtak először érkezők is, például a rendőrség és a NAV közös csapata, amely komoly elismerést vívott ki toros étkeivel az ellenfelek körében is. Két dandártábornok, Tiborcz János megyei rendőrkapitány és Fekete Attila, a NAV megyei igazgatója is kivette a részét a munkából.

Nagy volt a nyüzsgés Vasegerszeg, Szarvaskend és Kemenesmihályfa standjánál – utóbbinál Takács Balázs Ákos polgármester igazi ritkaságot, finom vasi olaszrizlinget is kínált.

A rendezvényen elkészült tőkehúst, kolbászt a területi gyermekvédelmi intézménynek ajánlották fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!