Hírek

2016.02.08. 12:13

Beépíthető telkeket keres most mindenki - íme a jó városrészek és árak

Székesfehérvár - Meghozta a beruházók kedvét a CSOK és az ÁFA csökkentés: egyre nagyobb a kereslet a beépítésre váró telkekre, amelyekből van bőven a megyeszékhelyen.

S. Töttő Rita

Év eleje óta gyakorlatilag egy hónapnyi visszatekintési lehetőségük van az ingatlanpiaci szakértőknek a CSOK és az ÁFA csökkentés kapcsán megváltozott piaci viszonyok tekintetében, hiszen év elején került a köztudatba minden olyan törvény, amely lendületet adhatott a keresletnek-kínálatnak.

– Az első tapasztalatok alapján elmondható, hogy az építési telkekre megnőtt a kereslet – árulta el a feol.hu-nak Bedő Gyula ingatlanpiaci szakértő, aki szerint javarészt olyan befektetők érdeklődnek a telkek iránt, akik építenének rá vagy akik pusztán nyereség céljából úgy érzik, most van itt az ideje a telekvásárlásnak. – Székesfehérváron van elég telek – szögezi le a szakember, aki azt is elárulja, hol: a Maroshegyen több száz telek található, de a Sóstó II-n is jelentős tartalékok vannak. Az Öreghegyen már csak néhány beépítetlen vagy bontásra szoruló házzal ellátott telek kínálja magát.

Bedő Gyula ingatlanpiaci szakértő felmérte a városi "terepet": vannak még lehetőségek, mondja
Fotó: Koppán Viktor

Az ingatlanpiaci szakértő tapasztalata szerint a legolcsóbb telkek 6 millió forinttól kaphatók, mégpedig a Maroshegyen, ám ennek a területnek a népszerűbb helyein már magasabbak az árak: bruttó 10 ezer forintos négyzetméter áron kínálnak összközműves telkeket. A Sóstó II-n    8 és 12 millió forint között lehet telekhez jutni, míg az Öreghegyen lényegesen magasabbak az árak. Itt már 16 millió forintba kerül egy kb. ezer négyzetméteres telek.

– De minél nagyobb a terület, a négyzetméterár azért jelentősen csökken, azaz  nem egyenes arányban nő az ár a telek nagyságával – hangsúlyozza Bedő Gyula. A tapasztalat ugyanis az, hogy a családok „lélektani határa” ezer négyzetméter körül van, amelyet gyerek és munka mellett is gondozni tudnak. Ennél nagyobb telek már ritkán fér bele a napi rutinba, ezért nem is keresik.

Székesfehérváron most  két olyan építési projekt is javában zajlik, amelyek befejezés előtt állnak, így aki élni akar a CSOK-kal, az megteheti. A Palotavárosban  300 ezer forintos négyzetméter áron lehet most új lakáshoz jutni, a Bregyó-közben pedig 370 ezer forintos négyzetméterárra lőtték be az új ingatlanokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!