Sport

2016.02.08. 16:46

Tompa Miklós: most az U23-as Eb-szereplés a cél

Zalaegerszeg - Mint beszámoltunk róla, az egerszegi birkózó, Tompa Miklós élete első komolyabb nemzetközi felnőtt viadalán, a Magyar Nagydíjon bronzérmet szerzett.

Kerkai Attila

A fiatal tehetség most az U23-as Európa-bajnoki szereplést célozza meg. A szombaton és vasárnap, Szombathelyen rendezett nemzetközi Magyar Nagydíjon a kötöttfogásúak 71 kg-os mezőnyében Tompa Miklós (Zalaegerszegi Birkózó SE) szép eredményt ért el azzal, hogy a bronzérmet szerzett. Berzicza Ferenc, a ZBSE szakmai vezetője is szép sikernek értékelte mindezt, hiszen, mint mondta, egy fiatal versenyzőnek 21 évesen a nemzetközi mezőnyben dobogóra állni igenis fontos eredményt jelent. Nem beszélve arról, hogy utoljára egerszegi birkózó nem mostanában szerepelhetett a magyar csapatban a Magyar Nagydíjon, hiszen az egerszegiek korábbi klasszisa, Berzicza Tamás nevéhez fűződnek a legutóbbi nagydíjszereplések.

Tompa Miklós persze már nem „kezdő” a birkózásban, hiszen utánpótlás korosztályokban számos bajnoki érmet szerzett eddig pályafutása során. Viszont a felnőttek között most először indult komolyabb nemzetközi viadalon, ami számára jól sikerült.

Tompa Miklós keze a magasban - Szombathelyen szép sikert ért el

- Én is nagy sikernek tartom ezt a harmadik helyezést, még úgy is, hogy a 71 kg most nem olimpiai súlycsoport, így Szombathelyen sem volt a mezőny annyira erős, mint a többiben - árulta el érdeklődésünkre a fiatal versenyző, akit mostani sikere apropóján kerestünk meg.

- A bronzért viszont keményen meg kellett harcolni, hiszen román ellenfelem már 7:2-re is vezetett, de a mérkőzés utolsó fél percében sikerült fordítanom 8:7-re.

Korábbi híreinkben már megírtuk, hogy Tompa Miklós jelenleg a fővárosban folytatja egyetemi tanulmányait, így Budapesten készül a Kertváros SE csapatával, de a Zalaegerszegi Birkózó SE tagja is, s amikor idehaza van az egerszegi csapattal készül, ahogy tette a Magyar Nagydíj előtti héten is. S hogy milyen lökést adhat számára ez a mostani érem? Erről is megkérdeztük.

- Az biztos, hogy nem kedvetlenít el a munkában, sőt lökést ad hozzá - folytatta Tompa Miklós. - Sike András szövetségi kapitány korábban a junior válogatottat irányította, így jól ismer onnan, s valószínűleg a felnőtt keretbe is behívnak majd, legalábbis ezt mondták. Felnőtt válogatottságról viszont még nem álmodozhatok, az túl nagy ugrás lenne és a súlycsoportomban tapasztaltabb birkózók is vannak. Elsősdleges célom most az, hogy kijussak az U23-as Európa-bajnokságra. A hét végén felnőtt válogatót rendeznek, de ezt kihagyom éppen azért, mert a rákövetkező héten az U23-as országos bajnokságot rendezik, ami egyben válogató is az Eb-re. Azon szeretnék jól szerepelni. Ez az év egyébként is számomra még csak az első a felnőttek között, úgyhogy bele kell erősödnöm. Az első lépést mindenesetre megtette ehhez Tompa Miklós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!