Telekom Veszprém

2016.02.09. 10:17

Pszichológus a veszprémi kispadon

Veszprém - Ugyan még csak néhány napja érkezett a királynék városába, de szerinte a két legfontosabb szót már megtanulta magyarul. „Hajrá Veszprém!” - ennél többre ebben az arénában nincs is szükség - vélekedett az MVM Veszprém új másodedzője, Josep Espar Moya.

B. Virág Rita

A négyszeres Bajnokok Ligája győztes kézilabdázó elárulta, hat éves kora óta ismeri Javier Sabatét, az MVM Veszprém mesterét, akivel Barcelonában ugyanabban az általános iskolában kezdték meg tanulmányaikat. Később ugyanazon az egyetemen tanultak, majd Josep Espar Moya a Barcelona első, Javi pedig a második csapatában játszott.

Persze akkor még egyikőjük sem hitte, hogy valaha a világ egyik legjobb kézilabda együttesénél dolgoznak majd. Ugyanis később Josep Espar Moya a kézilabdázás mellett pszichológiát tanult, de valamiért a sors egyáltalán nem akarta, hogy végül ennél a tudománynál kössön ki. Remek szélső volt, s bár jobb kezes, akadt olyan meccs, amikor a balkezesek területén, a jobbszélen tűnt fel. Erről az időszakról úgy beszélt, a csapat érdekei voltak a legfontosabbak, ezért bármilyen poszton szívesen játszott.

Az 1996 és 2000 közötti évekre, amikor a Barcelonával négyszer emelhette magasba a legjobbnak járó, BL-trófeát, úgy emlékezett, nagyon erős gerincre épült az együttes, akik a válogatottban is együtt játszottak. Nagyon jól ismerték egymást a társakkal, mindenki tudta a dolgát, s bár szerinte sokkal tehetségesebb és jobb kézilabdázók szerepeltek abban a társaságban, akik igazi vezéregyéniségek voltak, viszont ő olyan parányi dolgokkal tűnhetett ki, amelyek akár a győzelmekben mérhető, nüansznyi különbséget jelentik.

Espar másod- és harmadosztályú csapatoknál edzősködött, családjával - feleségével, fiával és lányával - Gironaban él. Sabateval remek baráti viszonyt ápoltak, de az mindenképp meglepetésként érte, amikor Javi arra kérte, jöjjön Veszprémbe másodedzőnek, ahol a videó-elemzések és a fizikai felkészítés lesz a legfőbb feladata.

Mint kiderült, Espar számára egyáltalán nem volt ismeretlen Veszprém, és nem a kézicsapat miatt, hanem mert évek óta a Nagy László nemzetközi nyári táborának egyik edzője.

Ettől függetlenül, magyarul még nem sok szót ismer, de szerinte a két legfontosabbat már jól tudja - ebben az arénában nincs is többre szükség, mint hogy „Hajrá Veszprém!”.

Elismerően beszélt a helyi közönségről, amelyet Európa szerte a kontinens legkiválóbb szurkolótáboraként ismernek. s a városról, ahol mindenki érti és szereti a kézilabdát.

Arra kértük, ne sportemberként, hanem pszichológusként tekintsen csapatára. Kíváncsiak voltunk, szerinte van-e elég nyerő típusú játékos az együttesben és szakemberként, árulja el, mi a BL-győzelem titka. Josep Espar Moya szerint öt-hat olyan alakulatot tudna felsorolni a világon, amelyet nem pusztán fizikailag és taktikailag, hanem mentálisan jól felkészített játékosok alkotnak. Az MVM Veszprém is ebbe az előkelő társaságba tartozik. Espar úgy véli, nyílt a harc, de ő azért dolgozik majd, hogy megtalálják azokat az apróságokat, amik a mérleg nyelvét a veszprémiek felé billentik.

A tudomány és sport összefonódnak

Josep Espar Moya elmondta, rengeteg hasznos dolgot tanult az egyetemen, amely a sporthoz köthető. Szerinte a tudományos ismeretek, a tapasztalat és a megfelelő felkészültség szervesen összefonódnak. Úgy gondolja, a tudomány nagyban megkönnyíti az edző mindennapjait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!