Őriszentpéter

2016.02.11. 19:02

Elfogadták az őriszentpéteri képviselők a költségvetést: pozitív a tavalyi egyenleg

Őriszentpéter - Legutóbbi ülésükön tárgyalták, majd elfogadták a város 2016-os költségvetését az önkormányzati képviselők.

Kálmán György

A büdzsét Őr Zoltán polgármester terjesztette a grémium elé. Elmondta, hogy a képviselő-testület az előző év végén az önkormányzati rendszert ért jelentős törvényi változások miatt nem tudott megalapozott költségvetési koncepciót készíteni. A normatív támogatási rendszer változásával, az szja-visszaosztás megszüntetésével, az alapfokú oktatás átalakulásával és a közigazgatási reform következtében jelentősek a változások az előző évhez képest. A település nagysága és státusza miatt a reformok finanszírozási hatása vegyesen érintette a költségvetést.

Tavaly a költségvetés főösszegéhez mérten ugyan szerény, ám tisztességes mértékű pénzügyi tartalékot is sikerült képezni. Ez az első alkalom, hogy az önkormányzat pozitív mérleggel zárja az esztendőt.

A polgármester a város költségvetését 347,2 millió forintos bevételi és kiadási főösszeggel javasolta elfogadásra. Az önkormányzat pályázati tervei közt szerepel a fogorvosi rendelő építése vagy felújítása. A megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program egyik projektje kínál erre lehetőséget. Az önkormányzat a pályázat benyújtása előtt egyeztetett dr. Müncz István fogorvossal, mivel két lehetőség is felmerült a fejlesztésre. Az egyik az egészségház fogorvosi rendelővel történő bővítése lenne, a másik pedig a mostani rendelő felújítása. Ehhez, valamint ahhoz, hogy milyen fogorvosi berendezések, eszközök, műszerek beszerzése szükséges, szakember véleménye is kell. A képviselők egyetértettek a fogorvossal abban, hogy nem rossz elképzelés az, hogy a fogorvosi rendelő és a szolgálati lakás is egy helyen van. Ezzel tulajdonképpen az állandó fogorvosi ügyelet is megoldott volt, hiszen dr. Müncz István rendelési idején kívül is fogadott bárkit, ha éppen otthon tartózkodott. A lakást és a rendelőt magába foglaló épület jó állapotban van, felújítása könnyen megoldható, így a pályázatban több pénz maradna eszközbeszerzésre. Ez pedig igen fontos lenne, mivel a mostani rendelőben zömével az orvos tulajdonában lévő eszközök vannak.

Dr. Müncz István elmondta, hogy öt évig még szerződése van, utána nyugdíjba vonul, és elköltözik. Utódlása könnyebb lesz akkor, ha egy jól felszerelt rendelővel és szolgálati lakással hirdetik meg a praxist. A szakember nem zárkózott el attól sem, hogy fogorvosi rendelőt építsenek az egészségházhoz, ám a pályázható 15 millió forintot kevésnek tartotta ahhoz, hogy a bővítés mellett még műszereket is lehessen vásárolni. A képviselők végül a mostani rendelő felújítása és eszközparkjának bővítése mellett döntöttek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!