Hírek

2016.02.11. 18:57

Farsangolás Őrség-szerte - A húshagyókeddi hagyományok megőrzése a cél a falvakban

Bajánsenye, Magyarszombatfa, Nagyrákos - Húshagyókeddi farsangi mulatságokat tartottak több helyen is, ezzel őrizve a fontos hagyományt, amely adott esetben fél évszázadra nyúlik vissza.

Kálmán György

A húshagyókeddi farsangi mulatság klasszikusnak számít Bajánsenyén, és már közel fél évszázados hagyománnyal bír. Az esemény már a kezdetek kezdetén azzal vált kuriózummá, hogy hétköznap rendezték meg a jelmezbált.

Az idén több mint negyven jelmezes vonult fel a hagyományos farsangi bálon. A helybélieken kívül számos környékbeli településről érkeztek maskarások. A vendégeket Györke Gyula, Bajánsenye polgármestere köszöntötte, aki az idén Keresztapa-jelmezbe bújt.

Fotó: Kemencei Ilona

A köszöntőt követően felvonultak a jelmezesek, akik között az elmúlt évekhez hasonlóan már nem állítottak fel sorrendet, hanem mindenki kapott ajándékot. A Kerkabarka Színjátszók az idén tengerre szálltak. Hajójukon a kapitány mellett a matrózok és a kalózok is helyet kaptak. Piroska és a farkas a három kismalac társaságában érkezett, és egy kaptárra való méhecske is döngicsélt a teremben. A pilótát légikisasszony kísérte, a Rettenthetetlen William Wallace-t pedig egy sellő mellé sodorta a sors. A legkisebb lányok tündérkének, míg a nagyobbak westernhősnek öltöztek, és még számtalan nagyszerű jelmezt megcsodálhattak az egybegyűltek. A jelmezekben közös volt az, hogy viselőik saját maguk készítették azokat. Az estén a zenét a népszerű Lux együttes szolgáltatta, étel-ital volt bőven, húsvéti fánk is jutott az asztalra.

Magyarszombatfán is húshagyó kedden tartottak jelmezes farsangi összejövetelt a kultúrházban. Az esemény rendezője, a korábbi évekhez hasonlóan a Magyarszombatfáért Hagyományőrző Egyesület volt. Közel százan jöttek össze, jelmezesek és vendégek vegyesen. Nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is maskarát öltöttek. Jelmezverseny itt sem volt, jutalmul egy nagy tortát kaptak azok, akik beöltöztek.

A hagyományőrzők e hónapban még hallatnak magukról, február 20-án tökmagköpesztő és tollfosztó lesz. A lányok, asszonyok a tollal, a férfiak a tökmaggal foglalatoskodnak majd. Munka közben tréfálkozással, anekdotázással, nótaszóval ütik el az időt. Szomjúság ellen a magyarszombatfai hegy levét, éhség ellen pedig „tollfosztó pogácsát" kínálnak majd - tudtuk meg Czugh Máriától az egyesület vezetőjétől.

A húshagyókeddi hagyomány a feledés homályába veszett, ezért gondoltak a nagyrákosiak a felélesztésére. Felhívásukra 16 gyerek és néhány felnőtt is mosolyt csalt az arcokra a vasárnap délutáni összejövetelen. Nemcsak helyiek vettek részt a vidám délutánon, hanem jöttek Pankaszról, Zalalövőről, Szombathelyről, Zalaegerszegről is.

Hagyományőrző volt a maskarába öltözés, és ennek jegyében kéréssel fordultak a háziasszonyokhoz is, hogy süssenek és hozzanak fánkot. Lelkesedésben nem volt hiány, többféle fánk (farsangi, forgács, rózsa) került az asztalra, és nem hiányoztak az édes aprósütemények sem. Nagy Kriszta egy farsangi fánk formájú tortát hozott, szalagot erre nem sütött, hanem cukormázból formázott. A hagyományőrző nap után a gyerekek, fiatalok már nem csak az elbeszélésekből tudják, milyen is volt a húshagyókedd valamikor régen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!