Hírek

2016.02.12. 10:24

A nyugalmazott professzor unokái is szeretik a mitológiai történeteket

Sümeg – A külföldi tudományos életben is elismert, mégis közvetlen és barátságos professzor érkezik a városba, aki a hétköznapi emberek számára is érhető módon képes beszélni a szakterületéről.

Penk Tímea

A Magyar Tudományos Akadémia emeritus professzora, Hoppál Mihály több mint négy évtizede foglalkozik mitológiakutatással. Külföldi egyetemeken is tanított, könyveit több nyelvre lefordították.

– A jó könyveket szeretik a külföldiek is. A németen kívül kínai, japán, finn, észt és török nyelvre is lefordították a munkáimat – mondta a professzor. Szerinte azok a nézetek, amelyeket hagyományként örökít egyik nemzedék a másikra, meghatározzák az emberek irányultságát és mindennapi viselkedését.

– A régi mesék és történetek tulajdonképpen arra mutatnak példát, hogy miként kell tisztességesen viselkedni, hogyan kell viszonyulni a munkához, az őseinkhez, szüleinkhez, nagyszüleinkhez, gyermekeinkhez, házastársunkhoz – hangsúlyozta Hoppál Mihály. A professzor arra hívta fel a figyelmet, hogy a „nagy lakodalmat csaptak, és addig éltek, míg meg nem haltak”gondolat például azt jelenti, hogy a párok együtt éltek életük végéig. Ilyen viselkedési szabályokat vés a mitológia a mindennapi gondolkodásba és magatartásba.

– Ezért van értelme a mitológiáról beszélni, ezért foglalkozunk mi, néprajzosok azzal, hogy mit is gondoltak a régiek, és ezt szeretném a sümegi emberekkel is megosztani – számolt be a professzor, akinek az egyetemi kurzusára kiemelkedő számban jelentkeztek a diákok. Hangsúlyozta, hogy a mitológia a magyarság eredetének felderítésében is nagy szerepet játszik, hiszen a különböző népek motívumainak az összehasonlítása segít kideríteni a hasonlóságokat.

A hetvenes éveiben járó Hoppál Mihály elmondta, hogy nyugalmazott professzorként több ideje van, mint amikor két intézet igazgatójaként dolgozott. A világ legboldogabb nagypapájának nevezte magát, öt fiúunokája is szívesen hallgatja a régi történeteket és nézegetik a színes képekkel illusztrált sámánkönyveket.

Hoppál Mihály a Nemzeti Kulturális Alap néprajzi rendezvénysorozatának előadójaként érkezik a sümegi Kisfaludy Sándor Művelődési Központba február 17-én. Folklór és emlékezet címmel az etnikus hagyományok témakörben a népi gyógyászatról, a népi hiedelemvilágról tart ingyenes előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!