Kultúra

2016.02.12. 16:39

Bogumil semmit nem változott

Régi dunaújvárosiaknak aligha kell bemutatnunk Bogumilt. Sokan nem tudták elfogadni az izgágának, különcnek tartott embert, aki a nyolcvanas években meglepő tettekkel lett ismert.

Pekarek János

Bogumil köszöni szépen, jól van.

Balogh Gyula a nyolcvanas években választotta ezt a misztikus hangzású alkotói nevet: Bogumil. Akkor, amikor huszonkét évi elektroműszerészi munka után otthagyta a vasműt és magánvállalkozásba fogott. Gyógyteákat készített, országos hírnévre és akkoriban felfoghatatlan méretű, még ma is tekintélyes gazdagságra tett szert.

Bogumil tiszteli a könyveket: ő maga harmincat írt, ez az egyik

Ám továbbra is szerényen élt. Ma is ugyanabban a panellakásban lakik, mint műszerész korában, és ma is minden napját a dunaújvárosi könyvtárban kezdi, ahol átnézi a friss újságokat. A könyvtárhoz egyébként is bensőséges kapcsolatok fűzik. Annyira, hogy volt idő, amikor legnagyobb támogatójának számított. 1986-ban egy komplett könyvkötészetet, 1989-ben egymillió forintos fénymásolót adományozott az intézménynek. A könyvekkel is bensőséges kapcsolatban van: tudása nagy részét azokból szerezte, és nagyon büszke arra, hogy harminc könyvet, szakkönyvet írt és adott ki.

Támogatott azért a könyvtáron kívül mást is: 1987-1990 között a városi Bringatúra főszponzora is volt.

Bogumil élete nagy szerelme az utazás: negyvennyolc országban járt, huszonöt úti filmet, két útikönyvet készített, írt és adott ki. Filmjei ma is láthatók egy nagy internetes közösségi oldalon: aki utazna, sokat tanulhat belőlük. Nem is beszélve azokról, akik már jártak azokon a tájakon, vagy ugyan valószínűleg soha nem jutnak el olyan egzotikus helyekre, mint Bogumil, de mégis kíváncsiak arra, hogyan élnek arrafelé az átlagemberek.

Gyula kamerája ugyanis nem csak az útikönyvek szenzációit veszi sorra, hanem a kisemberek mindennapjait is. Figyelemre méltó szociális érzékenységgel.

Bogumil már nem utazik. Elege lett. Másfél szobás lakása tele utazásainak szebbnél szebb emlékeivel, Bolíviától Kínáig. Nagyon sokfelé tartott előadásokat gyógyászatról, ezoterikáról. Azzal is foglalkozott ugyanis, kifejlesztette a jelgyógyászatot és a szofronizációt, azaz az éber hipnózis alatti szuggesztiós gyógyítást. Foglalkozott transzcendentális gyógyászattal, virtuális pszichózissal.

Mint szinte minden tevékenységével, ezzel is sokakat magára haragított. Olyanokat, akik szeretnék a maguk kizárólagos tulajdonának és érdemének tulajdonítani sok mindent, amit beemelt a mindennapokba, a maga kíváncsiságából, mások javára. Gyula azonban (bár megszámlálhatatlan szabadalma van, ma is három ilyen projekten dolgozik másokkal együtt, arany fokozatú kiváló feltaláló) inkább szétszórná, terjesztené tudását, mintsem titkolja.

Csak érdekességképpen mondom: ugyanott született, mint én. Pestszentlőrincen. Az egykori Beloiannisz utcában pedig feleségem és családja szomszédságában élt szüleivel, testvéreivel. Máig anyakönyvi pontossággal emlékszik az összes testvérre.

Volt idő, amikor gyártulajdonosnak mondhatta magát - a gyógyteákat készítő üzem azonban 1994-ben tönkrement. Ő nem! 1997-től egy étrend-kiegészítőket gyártó cég menedzsere. Ma is aktív vállalkozó.

Hetvenöt éves.

Nem csak külsőre ugyanolyan, mint volt. Természetes ásványi alapanyagú, mikroelemeket tartalmazó talajjavító granulátum technológiáján, állati tápkeverék nyom- és mikroelemekkel való dúsításának és technológiájának kidolgozásán, porc- és csontépítő zselatin nyom- és mikroelemekkel való dúsításának technológiáján dolgozott és dolgozik mostanában.

Életvitele azonban nem változott. Ma is sűrűn csengetik fel ismerősök telefonon, sőt: kaputelefonon is! Szomszédoknak ad virágtöveket, gyógynövényeket: ültessék el. Fogadott unokáinak küld és visz finomságokat, amelyek közül sokkal házbeli ismerősei lepik meg. Szokása, hogy ha ismerős csenget a lenti bejáratnál: feljönne, akkor megnyomja a berregőt, és kinyitja a lépcsőházra nyíló lakásajtót. Az érkező mindig tárt ajtót talál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!