Életmód

2016.02.16. 19:02

A testmozgás szerepe - Kövessük figyelemmel gyermekünk fejlődését!

Pápa - A gyerekeknél előforduló mozgásszervi megbetegedések közt a gerincbetegségek terén nagy számban fordulnak elő a tartáshibák, ez a mozgásszegény életmódból fakad - figyelmeztet rá Lőrincz Matild gyermekorvos.

Molnár Tímea

A közkedvelt doktor a Magyar Máltai Szeretetszolgálat gyermekegészségügyi rendezvénysorozatának keretében rendszeresen jó tanácsokkal látja el a szülőket. Legutóbb arról beszélt, mit tehetünk azért, hogy egészséges, jó mozgásképességű gyerekek, jó teherbíró-képességű generáció nőjön fel.

- Életkorbeli sajátosság serdülő lányoknál a hanyag testtartás, amivel fejlődő testüket igyekeznek elrejteni - mutatott rá Lőrincz Matild. Mint mondta, a gyermekek testsúlyának csak tíz százaléka lehet az iskolatáska súlya. Hozzátette: fontos, hogy az iskolatáska hátitáska legyen, és annak érdekében, hogy ne terheljék túl a gyerekek gerincét, csak a legszükségesebbek kerüljenek bele.

A gyerekek és szüleik mindig érdeklődve hallgatják Lőrincz Matild gyermekorvost, aki rendszeresen hasznos tanácsokkal látja el őket

A civilizációs ártalmak között megemlítette a lúdtalpat is. Hangsúlyozta, kiemelten fontos a szülők figyelme, hozzáállása gyermekük testi fejlődéséhez. Alapvetőnek tartja, hogy a gyermekkor része legyen az, hogy megszerettetik a mozgást a kicsikkel, nagyobbakkal. Lőrincz Matild felhívta a figyelmet arra: mivel a gyerekeknek van egy természetes mozgásigényük, a folyamatos fejlődésük csecsemőkortól serdülőkorig teret igényel. Ezt a spontán mozgásigényt ki kell elégíteni, és fontos az is, hogy a szülők aktívan bevonják őket a közös mozgásba, például sétával, kirándulásokkal, szabadban végzett játékokkal.

- Szerettessük meg a mozgást a gyerekekkel, tanítsuk meg nekik, hogy a mozgás jó élmény, amely egyben erősíti a család erejét is. Miközben jót labdáztunk, bicikliztünk anyával és apával, a gyerekeket meg lehet tanítani a természet tiszteletére is. A testi egészség szempontjából jótékony hatású a vízben való mozgás, az úszás - húzta alá a gyermekorvos, aki azt is kérte: mivel az iskolai testnevelésórákon való részvétel is meghatározó eleme a gyermekkori mozgásigény kielégítésének, a gyerekek és a szülők ne a felmentésekre koncentráljanak. A testmozgásnak továbbható következményei vannak, hiszen az izmok mozgása javítja a vérellátást, ezáltal folyamatos kapcsolat van a testi mozgásaktivitás és az agy működése, értelmi fejlődése között - tudtuk meg Lőrincz Matildtól. A mozgásszervi megbetegedésekről szólva a gyermekorvos elmondta: rendkívül fontos a rendellenességek - így a csípőficam, a különféle gerincbetegségek - időbeli észlelése, majd ezt követően a célzott, szakember által irányított gyógytorna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!