Székesfehérvár

2016.02.17. 16:28

Mit üzen a barkaág? Színek, illatok - kis körút a hecsedlitől a kacsamájig

Székesfehérvár - A hideg szél kicsit bekapott a kabát alá. A tavasz azonban közelg. A barkaágak is valami ilyet üzennek.

Szabó Zoltán

Nem vagyok az a sűrűn piacra járó fajta, Michelin-csillagos szakácsnak sem nevezhetem magam. Viszont jó rántottát tudok csinálni, az alapanyagból pedig bőven láttam az árusoknál, az üzletekben. Nem csak én, hanem egy óvoda apró növendékei is, akik kis ismeretterjesztő-szerző kirándulást tettek a városi piacon. Az óvónők vizsgáztatták őket: mi az a kis bolt polcán, a tartókban? Láss csodát, sokan jelentkeztek lelkesen, és tudták a választ.

Egyik tojás persze olyan, mint a másik, legfeljebb a méretük más. A barkaágak is nagyon hasonlóak. Viszont azt az üzenetet hordozzák, hogy közeleg már a tavasz, nemsokára itt a Húsvét, megújul a természet, erőt és kedvet fakaszt. Hanem azok a színek és formák a zöldséges és gyümölcsös standokon! Piros, zöld, sárga, narancs, kész felüdülést jelentenek a mostani kopott ruhájú külvilág állandó szürkeségében. No meg az üvegekbe zárt nyár és ősz: lekvár, befőtt, eltett lecsó. És tél! Csipkebogyó (hecsedli, bizonygatta egy férfi) lekvár. A több, mint 85 éves, de nagyon élénk, jókedvű Fazekas Lajosné kínálta. „A kislányom, Katalin készíti a lekvárt"- magyarázta. Igencsak macerás munka, de megéri, nagyon finom és egészséges. A mézet is Katalin családja termeli, nemrég kellett virágporral utántölteni a kaptárokat, a méhek már követelték.

Marika néni a piacon. Nála és számos árusnál is feltűnt már a tavaszt jósoló barkaág. Fotó: Molnár Artúr

Mézből másutt is akad bőséggel, vad dohányból, aranyvesszőből készült is. Jól jön az ilyenkor a legyengült szervezetnek. Akárcsak a vitaminnal teli savanyúkáposzta. Ha meglátom, mindjárt összefut a számban a nyál, akárcsak a többi savanyúságtól. Ha még a füstölt húsok illatát is megérzem, a gyomor nem túl diszkrét korgásba kezd. A tormát is felfedezem, és ha mindezt összerakom, akkor rájövök, hogy nincs is oly messze a Húsvét. A virágosabb jókedv a számos virág láttán még inkább bokrosodik, pláne mikor összemosolygok a hízott kacsamájjal.

Tanulság? Talán annyi, hogy gyakrabban kellene piacra jármom, De nem akkor, amikor még túl sok idő van hátra az ebédig!

Burgonya/kg 189 178-218 100-170

Vöröshagyma/kg 199 149-198 160-170

Fokhagyma/kg 1430 1700-1900 1290

Fejes káposzta/kg 190 198-298 160

Kelkáposzta/kg 380 199-498 400

Zöldség gyökér/kg 650 698-898 550

Sárgarépa/kg 250 228-348 200

Saláta/db 250 129-198 240

Paradicsom/kg 690 398-598 520-650

Paprika/kg 150/db 398-1398 1100

Szőlő/kg 1190 598-698 1250

Gomba/kg 760 448-598 490

Sütőtök/kg 280 150-300 400

Alma/kg 295 158-598 250-280

Körte/kg 499 298-698 490

Banán 439 248-448 350-440

Narancs 290 248-498 199-320

Mandarin 389 298-598 290-440

Dió/kg 2450 1990-2490 1900

Mák/kg 990 750-998 1200

Tojás/db 39 30-50 36

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!