2016.02.17. 16:28
Mit üzen a barkaág? Színek, illatok - kis körút a hecsedlitől a kacsamájig
Székesfehérvár - A hideg szél kicsit bekapott a kabát alá. A tavasz azonban közelg. A barkaágak is valami ilyet üzennek.
Nem vagyok az a sűrűn piacra járó fajta, Michelin-csillagos szakácsnak sem nevezhetem magam. Viszont jó rántottát tudok csinálni, az alapanyagból pedig bőven láttam az árusoknál, az üzletekben. Nem csak én, hanem egy óvoda apró növendékei is, akik kis ismeretterjesztő-szerző kirándulást tettek a városi piacon. Az óvónők vizsgáztatták őket: mi az a kis bolt polcán, a tartókban? Láss csodát, sokan jelentkeztek lelkesen, és tudták a választ.
Egyik tojás persze olyan, mint a másik, legfeljebb a méretük más. A barkaágak is nagyon hasonlóak. Viszont azt az üzenetet hordozzák, hogy közeleg már a tavasz, nemsokára itt a Húsvét, megújul a természet, erőt és kedvet fakaszt. Hanem azok a színek és formák a zöldséges és gyümölcsös standokon! Piros, zöld, sárga, narancs, kész felüdülést jelentenek a mostani kopott ruhájú külvilág állandó szürkeségében. No meg az üvegekbe zárt nyár és ősz: lekvár, befőtt, eltett lecsó. És tél! Csipkebogyó (hecsedli, bizonygatta egy férfi) lekvár. A több, mint 85 éves, de nagyon élénk, jókedvű Fazekas Lajosné kínálta. „A kislányom, Katalin készíti a lekvárt"- magyarázta. Igencsak macerás munka, de megéri, nagyon finom és egészséges. A mézet is Katalin családja termeli, nemrég kellett virágporral utántölteni a kaptárokat, a méhek már követelték.
Marika néni a piacon. Nála és számos árusnál is feltűnt már a tavaszt jósoló barkaág. Fotó: Molnár Artúr
Mézből másutt is akad bőséggel, vad dohányból, aranyvesszőből készült is. Jól jön az ilyenkor a legyengült szervezetnek. Akárcsak a vitaminnal teli savanyúkáposzta. Ha meglátom, mindjárt összefut a számban a nyál, akárcsak a többi savanyúságtól. Ha még a füstölt húsok illatát is megérzem, a gyomor nem túl diszkrét korgásba kezd. A tormát is felfedezem, és ha mindezt összerakom, akkor rájövök, hogy nincs is oly messze a Húsvét. A virágosabb jókedv a számos virág láttán még inkább bokrosodik, pláne mikor összemosolygok a hízott kacsamájjal.
Tanulság? Talán annyi, hogy gyakrabban kellene piacra jármom, De nem akkor, amikor még túl sok idő van hátra az ebédig!
Burgonya/kg 189 178-218 100-170
Vöröshagyma/kg 199 149-198 160-170
Fokhagyma/kg 1430 1700-1900 1290
Fejes káposzta/kg 190 198-298 160
Kelkáposzta/kg 380 199-498 400
Zöldség gyökér/kg 650 698-898 550
Sárgarépa/kg 250 228-348 200
Saláta/db 250 129-198 240
Paradicsom/kg 690 398-598 520-650
Paprika/kg 150/db 398-1398 1100
Szőlő/kg 1190 598-698 1250
Gomba/kg 760 448-598 490
Sütőtök/kg 280 150-300 400
Alma/kg 295 158-598 250-280
Körte/kg 499 298-698 490
Banán 439 248-448 350-440
Narancs 290 248-498 199-320
Mandarin 389 298-598 290-440
Dió/kg 2450 1990-2490 1900
Mák/kg 990 750-998 1200
Tojás/db 39 30-50 36