Lovas

2016.02.18. 11:55

Csillagközi por a képeken

Az asztrofotózás a fényképezés tárgyát és technikáját tekintve is sajátos műfaj. Erről bizonyosodhattak meg az érdeklődők a Lovasi esték legutóbbi előadásán.

Kekk Sára

Hazánkból Ladányi Tamás egyedüli tagja a The World at Night nemzetközi elit asztrofotós szervezetnek, amelynek segítségével több mint harminc országban állították már ki képeit, az UNESCO-székháztól a Magyar Nemzeti Múzeumig. Asztrotájképeinek többsége a Balaton-felvidék és a Bakony területén készül, és mint mondta, nem tud kifejezetten kedvenc fotózási helyszínt megnevezni, hiszen érzelmileg erősen kötődik a Balaton- felvidékhez, de a megismerés és a felfedezés is nagy vonzerőt jelenthet egy fotográfus életében. Pont ezért a hazai tájak mellett kiemelt célpontjai között szerepelnek még a magashegységek, azaz a Himalája, az Andok és az Alpok világa. Ars poeticájában fontos szempont a földrajzi és csillagászati képi világ ismeretterjesztési szempontú tolmácsolása művészi aspektusból.

Hazánkból Ladányi Tamás egyedüli tagja a The World at Night nemzetközi elit asztrofotós szervezetnek Fotó: Kekk Sára

Mint előadása közben is kiemelte, a halvány égitestek, így különösen az úgynevezett mélyégobjektumok, mint amilyenek a távoli extragalaxisok, csillagközi por- és gázfelhők vagy csillaghalmazok, rendkívül fényszegények. Emiatt szükséges speciális kiegészítőkkel készíteni képeit, amelyeken a sokszor káprázatos látványt nyújtó részletek még így is csak többórás expozícióval válnak láthatóvá. – Természetesen a megalapozott asztronómiai és speciális fotótechnikai ismeretek mellett a kitartás és a türelem – rengeteg türelem – elengedhetetlen kellékek az asztrofotózáshoz –mondta Tamás. Az előadásán erre is mutatott egy tökéletes példát: egyik képén, amely egy éven keresztül készült, látható volt az analemma-görbe, amely egy képen ábrázolja a Nap éves járását.

Közel három évtizede él az égbolt vonzásában; első asztronómiai megfigyelése a Halley-üstökös 1985-ös visszatérése volt. Kezdetben a kettőscsillagok észlelése iránt érdeklődött, Castor Csillagvizsgálóját is ezek mérése, illetve asztrofotográfia és ismeretterjesztés céljából építette veszprémi családi házuk kertjében. Lapunknak elmondta, képei legszigorúbb kritikusa felesége, aki mint laikus mondja el véleményét a képekről, így segítségével nemcsak szakmai, de művészi szempontból is segíti Tamást az asztrofotográfusi munkájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!