Életmód

2016.02.18. 16:53

Böjt alatt pótolni kell a kieső fehérjét

A hús a szervezet számára kiváló fehérjeforrás, ezért böjt esetén fontos a helyettesítése is, amelyre az élelmiszereknek csak kisebb része szolgál.

Marton Attila

A hús helyettesítésére a legjobbak az állati eredetű fehérjék – amelyek nélkülözhetetlenek az emberi szervezetnek –, közülük a tojásnak a legmagasabb a fehérjetartalma, de jelentős a tejé és a tejtermékeké is, mondta Mihályfiné Frómann Edit, a Csolnoky Ferenc Kórház dietetikusa. A növényi eredetű fehérjék közül a semleges ízű, szójából készült tofu jöhet szóba, amely édes, sós és fűszeres ételekhez is felhasználható. Könnyen beszerezhetők és széleskörűen elkészíthetők a bab-, a lencse- és a borsófélék, ezek szintén viszonylag magas arányban (20–25 százalékban) tartalmaznak fehérjét. A halak szintén alkalmasak lehetnek a böjti időszakban a hús helyettesítésére: fehérjetartalmuk átlag feletti, ráadásul ezek fogyasztása zsírsavtartalmuk miatt is előnyös, és sokféleképpen elkészíthetők. A gabonafélék közül ugyanerre a célra kiválóan megfelel a zab. A kieső fehérjét pótolhatjuk olajos magvakkal is, ám ezeket magasabb zsírtartalmuk miatt csak mértékkel fogyasszuk, tanácsolja a dietetikus. A húsos ételeket főzelékekkel és zöldséges ételekkel helyettesíthetjük, előbbiekhez feltétként használhatók a sajtok, a tojás vagy a tofufélék is, tette hozzá a szakember, aki a böjtölést nem javasolja a nehéz fizikai munkát végzőknek, a gyerekeknek, a kismamáknak és a betegeknek.

Kiss Erika a veszprémi piacon elmondta, a vásárlók télen is keresik a zöldséget, gyümölcsöt
Fotó: Penovác Károly

Néhány vásárló elmaradhat ilyenkor, de a többségük nem tartja a böjtöt, és ha teheti, megveszi a húsféléket, mondta érdeklődésünkre Vajda Kálmán, az egyik veszprémi húsbolt ügyvezetője. Hozzátette, a januári magasabb forgalom után februártól húsvétig az éves összesítés szerint kevesebb a vásárló, ám ez szerinte nem a böjtre vezethető vissza. Míg korábban a húsvét előtt három héttel el szokott kezdődni a sonkák és az ünnepi asztalra kerülő más húsfélék vásárlása, az utóbbi években már csak az ünnep előtti utolsó héten jelentkezik ez a kereslet. Általában a hétköznapokon és a hét elején érezhetően kevesebb a vásárló, a húsvásárlás egyre inkább péntekre és szombatra koncentrálódik, jegyezte meg az ügyvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!