Hírek

2016.02.21. 09:50

Így néz ki most a huszárlaktanya – lakások lesznek az egykori katonai objektum helyén?

Szombathely – Rengeteg érdeklődő volt kíváncsi, mi lesz a 11-es Huszár úti egykori laktanyakomplexum helyén. A tervekről, ötletelésről tartott nyílt napon szó volt lakástervekről és arról, hogy kis lépésekben kell, érdemes megújítani a mintegy húsz hektáros területet.

Bakos Ágnes

Szombathelyen már tisztul a terület: a városvezetés a közmunkaprogram keretében elkezdte az épületek takarítását és kipucolták az elburjánzó növényzetet – láthatták az érdeklődők szombaton. Sokan fényképezőgépekkel felszerelkezve néztek körül a komplexumban.

– Az Apáczai Waldorf Általános Iskola már kezdi kinőni a területét, ők is további fejlesztésben, bővítésben gondolkodnak – mondta Illés Károly alpolgármester.

– Tárgyaltunk a Nemzetgazdasági Minisztériummal egy lakásprogramról – említette a felvetett ötletet az alpolgármester. Emlékeztetett, hogy az elmúlt 25 évben sokáig egy az egyben tervezték felújítani a komplexumot, mára viszont látszik, hogy kis lépésekben érdemes gondolkodni. S hogy mi legyen a területen? Erre várták, várják a javaslatokat.

Mintegy inspirációként a laktanya múltjával ismerkedhettek történelmi előadásokon a nyílt napra érkezettek.

Balogh Péter, a szombathelyi Rumi Rajki Műpártoló Kör elnöke felidézte, hogy 1879-ben döntött az akkori megyei vezetés a laktanyaépítésről. Azt lakossági tiltakozás kísérte – de csak addig, amíg világos nem lett, hogy sok vállalkozónak jó üzletnek bizonyult az akkori építkezés.

Most, 137 évvel az eredeti tervek után a helyi gazdasági szereplők, civil szervezetek, intézmények, és persze a lakosság bevonásával dolgoznak a terveken: hogy mi legyen a szombathelyi laktanyakomplexumból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!