Veszprém

2016.02.22. 09:57

A Berkenye tanösvény értékei között

Veszprém - Gazdag ismereteket gyűjthettek azok az érdeklődők, sétálók, akik nemrégiben a Veszprém Agóra Kultúrházak éjjel-nappal programjában meghirdetett Berkenye tanösvény túráján vettek részt.

Jákói Bernadett

A tavalyi évben felavatott és a Smaragdváros Szociális Városrehabilitáció projekt keretében kialakított lakótelepi tanösvény végigjárásán és szakmai vezetésén csaknem ötven érdeklődő indult el a Jutasi úti lakótelepet behálózó 4 kilométeres sétára. Többségében kisgyermekes családok, nyugdíjasok, természetjárók részvételével a Sétáljon az egészségéért című program folyamatos népszerűségnek örvend.

A gyógynövényeket bemutató tábla minden arra sétáló figyelmét megragadja
Fotó: Jákói Bernadett

A nyolc információs táblával kialakított tanösvényen mintegy száz évelő növény figyelhető meg. A táblák többek között Veszprém és környékének természeti értékeire, látnivalóira, a madárvédelemre hívják fel a figyelmet.


A valódi cél a lakótelepen élők környezettudatos magatartásra, életmódváltására serkentése, amely új szokásokkal, egy mozgásszegény életmóddal szemben egy egészségesebb életvitelre ösztönöz. A régió s talán az ország egyetlen, lakótelepen végigfutó tanösvénye több intézményt és közparkot érint, a 40 évvel ezelőtti, úgynevezett bolygóváros akkori  parkosításának elkezdésére és kialakítására is állítva emléket ezzel.

A sétálókat Nagyné Kozma Ildikó, a BaBaKO szakmai vezetője kísérte, a természeti értékek bemutatásával párhuzamosan helytörténeti érdekességeket is hallhattak a résztvevők. Az egészségmegőrző séta valamennyi résztvevője emléklapban részesült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!