Tudomány

2016.02.22. 11:17

Szökőnap - A matematika nem hazudik

Mivel minden negyedik év szökőév, február egy nappal megnyúlik. Ugyanakkor tévedés azt hinni, hogy február 29-e a szökőnap. Az február 24-e!

Tremmer Tamás

A tropikus év (vagyis a Nap tavaszponttól tavaszpontig tartó évi útjának időtartama) nem egész számú többszöröse az ezen út megtételéhez szükséges napok számának, ezért a csillagászati és a naptári év hossza nem esik egybe, tájékoztatott Rózsahegyi Márton. Az amatőr csillagász hozzátette, a csillagászati év 5 óra 48 perc 46,08 másodperccel hosszabb a kereken 365 x 24 órával (összesen 8760) számolt naptári esztendőnél. Ezért a valóságban a 23,59 órás napok és a 365,2425 napos évek miatt négy év alatt összegyűlik annyi többlet, amit egy nap beiktatásával kell kompenzálni, hogy ne legyen még nagyobb az elcsúszás.

Sokan úgy gondolják, mivel a szökőévben a február egy toldaléknapot kap, az a szökőnap. Rózsahegyi Márton jelezte, ez nem igaz, a valóságban február 24-e duplázódik, így a szökőnap közbeékelődik a hagyományos év február 24. és 25. napja közé, ezért Mátyás névnapja és az azt követő névnapok mind egy nappal eltolódnak. Ezt sok helyütt „Mátyás ugrásának" ismerik. Ennek következtében február 24-én a szökőévekben senki sem ünnepli a névnapját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!