Hírek

2016.02.22. 20:33

Így előzhető meg az influenza!

Nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma Veszprém megyében az illetékes szerint. A háziorvos-természetgyógyász házaspártól a megelőzésről érdeklődtünk.

Tremmer Tamás

A Veszprém Megyei Kormányhivatal képviseletében Andrásofszky Enikő, a népegészségügyi főosztály vezetője, megyei tiszti főorvos az influenzahelyzetet érintő kérdésünkre elmondta, a február 8. és 14. közötti időszakban 725 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedések tüneteivel, ami az előző hetekhez képest csaknem 20 százalékos növekedést jelent. Azután viszont ugrásszerűen megnőtt az orvoshoz fordulók száma, és ez az érték már átlépte a járványküszöböt Veszprém megyében, azóta influenzajárvány van.

Az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. autóbuszainak, létesítményeinek soron kívüli fertőtlenítése megkezdődött. Vegyszert fúj a veszprémi helyi járatos autóbusz kapaszkodójára Slemmer Károly gépkocsimosó, Csomai László sofőr is fertőtlenít
Fotó: Penovác Károly

Megyénkben a zirci Erzsébet kórházban a krónikus belgyógyászati osztályon tilos a látogatás, valamint a veszprémi kórház szülészetén, a gyermekgyógyászati centrumban, a központi intenzív osztályon és a belgyógyászati centrumban van látogatási tilalom.

- A legjobb, ha minél erősebb az ember immunrendszere, amivel jó eséllyel megelőzhető az influenza is - szögezte le Erdő Ferenc ajkai belgyógyász, háziorvos és felesége, Baranyai Mária természetgyógyász. Mint mondták, érdemes az egyensúlyra törekedni alvásban, étkezésben, mozgásban egyaránt. Kiemelték, influenza idején kerüljük a tömeget, mellőzzük a zsíros, nehéz ételeket, együnk sok zöldséget, gyümölcsöt. Kitűnő vitaminforrás az alma, hordós káposzta. Aki nem érzékeny rá, annak jótékony lehet a méz, tisztán vagy propolisszal. Ügyeljünk a bőséges folyadék fogyasztásra, igyunk például hárs- és gyömbér teát citrommal! Gyalogoljunk, mozogjunk minél többet, és menjük néha szaunába, gőzfürdőbe, szoláriumba, utóbbi a fény miatt kitűnő hangulatjavító lehet. Álljunk meg néhány percre a napfényben, ami a D vitamin miatt fontos. Gyakran szellőztessünk, párologtassunk például levendulát, eukaliptuszt, borsmentát.

Utaltak arra is, aki már megbetegedett, ne menjen közösségbe, néhány napot pihenjen otthon. Ügyeljünk arra, hogy zsebkendőbe köhögjünk, tüsszögjünk, és ne a tenyerünkbe! - Az pedig nagyon alapvető, hogy minél több alkalommal mossunk kezet, amire elegendő a szappan is, nincs szükség fertőtlenítő szerre. Aki pedig a maszk viselésében bízik a betegség elkerülése érdekében, az használja, a lényeg, hogy ne betegedjen meg! - vélekedtek.

A MÁV-csoport felelős szolgáltatóként nagy hangsúlyt fektet a vonatok és a vasútállomások tisztántartására, vagyis a fertőzéseket megelőző higiénés tevékenységekre. Ezzel igyekeznek óvni a napi csaknem 400 ezer utasuk egészségét. Felelős munkáltatóként pedig az utazóközönséggel naponta találkozó mintegy 2700 jegyvizsgálójuknak és 1400 pénztárosuknak biztosítják díjmentesen az influenzaellenes védőoltást, kaptuk a választ a MÁV Kommunikációs Igazgatóságától. Hangsúlyozták, nem véletlenül csatlakoztak a népegészségügyi kampányhoz, ahogy tették ezt már korábban is. Fontosnak tartják felhívni a közösségi közlekedésben dolgozók és az utasok figyelmét a betegség megelőzésének módjaira, úgymint védőoltás, helyes kézmosás, fertőtlenítés, hiszen tudjuk: ahol sok ember fordul meg egy légtérben, a fertőzés gyorsabban terjedhet.

Buszra várakozó utasok. Csökkenthető a fertőződés esélye, ha elkerüljük a zsúfolt, zárt helyeket
illusztráció: Penovác Károly

A MÁV-Startnál a személyszállító járművek tisztítása két részre bontható. A szerelvényfordulóban a napi közlekedés során kisebb tisztításokra van lehetőség. Az influenzaszezon idején kiemelten fontos az utasok által legtöbbet érintett felületek, a kilincsek és kapaszkodók fokozott tisztítása, amelyre ilyenkor a vasúttársaság különös figyelmet fordít. A fordulóállomásokon elvégzik a vécécsésze és az ülőke, illetve a mosdók tisztítását, a járműből a hulladékok összegyűjtését, a padló seprését. Naponta minden kocsiban megtörténik továbbá a magasabb szintű takarítás, ennek során a vécéhelyiséget tisztítják és fertőtlenítik, az utastérben elvégzik a csomagtartók, a kisasztalok és a padlók nedves tisztítását, valamint az utastér üléseinek portalanítását is, napi többszöri felmosásos takarítást végeznek. A járművek leállításával terv szerint 14 naponta elvégzik a járművek belső felületére kiterjedő alapos tisztítást, ez az ülésfelületek porszívózását és a műbőr felületek, valamint a kartámaszok nedves tisztítását jelenti. Félévente ez a takarítás kiegészül a kárpitok nedves tisztításával, a teljes mennyezet mosásával, illetve rovarirtással.

Az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. (ÉNYKK) autóbuszainak és forgalmi létesítményeinek soron kívüli fertőtlenítése megkezdődött, kaptuk a tájékoztatást a cégtől. A szükséges óvintézkedéseket, a buszok műanyag, illetve kapaszkodó felületeinek rendszeres, vegyszerrel történő fertőtlenítését kezdeményezték.

Telephelyenként eltérő a fertőtlenítés formája és gyakorisága. Egyes helyeken két fázisú a folyamat, első lépésben az utastér felületeit - kapaszkodók, leszállásjelzők és egyéb műanyag felületek - tisztítószeres oldattal megtisztítják, majd a második fázisban egy speciális szer segítségével fertőtlenítenek. Vannak azonban olyan telephelyeik, ahol egy lépésben történik a tisztítás és a fertőtlenítés is. Ekkor egy kombinált összetételű, széles antimikrobiális hatásspektrumú készítményt használnak. Az eltérő módszerek és a felhasznált anyagok különbözősége miatt a fertőtlenítés gyakorisága is eltér egymástól, van napi és csak több naponta megismételt fertőtlenítő takarítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!