Hírek

2016.02.23. 17:54

Egyre több az influenzás - Ebben a szezonban a B-vírus fertőz

Megyei körkép - Nincs közösségi halmozódás, de már közepes az influenzajárvány intenzitása az ÁNTSZ vasi adatai szerint. Ebben a szezonban a B-vírus fertőz.

Simán Klára

- Az influenzások 40 százaléka a 15-35 éves korosztály tagjai közül kerül ki, a 15 év alattiak aránya 26 százalék. Ez most a gyermekek és a fiatalok járványa - mondta el Stánitz Éva, a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője, megyei tiszti főorvos. Ebben a szezonban nem a 35 évnél idősebbek a legveszélyeztettebbek. Majd így folytatta: - A használt zsebkendőket ne dobáljuk szanaszét, gyűjtsük össze egy nejlonzacskóba, és dobjuk ki, hogy ne fertőzzenek tovább. Mossunk gyakrabban kezet a szokásosnál, és ha kell, viseljünk szájmaszkot, hogy ne fertőzzük meg a többieket - hangsúlyozta dr. Stánitz Éva.

Fotó: Unger Tamás

- A szombathelyi Pipitér Óvodában sószoba segíti a felső légúti betegségek gyógyítását, legalább hetente egy órát itt tölt minden gyermek - mondta el megkeresésünkre Gyabronka Magdolna óvodavezető. - Náluk a 150 gyermek közül most csaknem húszan betegek, a többiek gyorsan átvészelték a köhögős, lázas időszakot. Az intézmény vezetője jelezte, hogy sok szülő a beteg gyermekét megpróbálja oviban tartani, mert gyakran nem tud a kicsi elhelyezéséről gondoskodni. Ilyenkor megkérik a szülőket arra, hogy nézzék a közösség és a saját gyermekük érdekét: maradjon otthon a beteg, amíg meggyógyul.

- A buszokon is gyakrabban fertőtlenítenek ebben az időszakban, megelőzendő a nagyobb járványt - tudtuk meg Kuti Piroska kommunikációs, PR- és marketing-csoportvezetőtől, aki hozzátette, hogy az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. munkatársai a cégtől védőoltást nem kaptak, de ebből évek óta nincs gond.

- Az influenzaszerű megbetegedések terjedése miatt a Gysev Zrt. több intézkedést is bevezetett - közölte Rázó László sajtószóvivő. A vasúti kocsik takarítását végző személyzet a vegyszeres tisztítószerek mellett fertőtlenítőszerekkel végzi el a mellékhelyiségek, valamint a kocsikban található asztalok, kapaszkodók tisztítását is. A vasúttársaság ingyenesen biztosítja munkatársai számára az influenza elleni védőoltástÉppilyen lehetőségeket nyújt a MÁV is - tudtuk meg Lőcsei Virágtól, a MÁV-csoport szóvivőjétől, aki az utasokat is felelős magatartásra kéri: a betegek a vonatokon zsebkendőbe köhögjenek, tüsszögjenek a cseppfertőzéssel könnyen terjedő influenzajárvány idején.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!