Tudomány

2016.02.23. 16:00

Előbb egerek, majd emberek - Gyógyszerek hatékonyságát vizsgálják a megyei kórházakban

Veszprém megye több kórházában is végeznek szigorú protokollok szerint különböző gyógyszervizsgálatokat, leggyakrabban belgyógyászati betegségek kezeléséhez hasznos készítményeket próbálnak ki.

Marton Attila

A Csolnoky Ferenc Kórház bőrgyógyászati osztályán évek óta végeznek gyógyszervizsgálatokat, és jelenleg is folynak kutatások. Kővágó Levente, az osztály vezetője elmondta, a bőrgyógyászatban az ekcémás bőrbetegségek, az atópiás dermatitis és a pikkelysömör betegségekre alkalmas készítményeket vizsgálnak, a kutatások célja, hogy a legújabb, de még nem törzskönyvezett szer hatékonyságáról meggyőződjenek. A betegek leggyakrabban azért kapcsolódnak be a kutatásokba, hogy a legmodernebb kezeléshez jussanak.

Hozzátette, négyféle klinikai kutatást különböztetnek meg: az egyes fázisúakat szigorú körülmények között végzik egészséges önkénteseken speciális centrumokban, a második fázisban a készítmény megfelelő dózisát igyekeznek megállapítani, ezekben a vizsgálatokban 50-150 beteg vesz részt.

Kővágó Levente, a Csolnoky Ferenc Kórház bőrgyógyászati osztályának vezetője elmondta, részlegükön évek óta végeznek gyógyszervizsgálatokat, és jelenleg is folynak kutatások
Fotó: Penovác Károly

A kutatások harmadik fázisa kiterjedtebb, ekkor már több ezer beteg kapja a készítményt, a vizsgálatok célja a mellékhatások feltárása és a dózis finomítása. A gyógyszervizsgálatok negyedik fázisában a már bevezetett szereket vizsgálják. A szakember úgy látja, a járóbeteg-ellátástól egyre inkább a magánszférára helyeződik át a kutatások súlya Magyarországon, a fekvőbeteg-ellátásban azonban továbbra is az állami szféra lesz a meghatározó. 

Az ajkai Magyar Imre Kórház az elmúlt években négy-öt esetben vett részt gyógyszervizsgálatokban, amelyek közül több megfigyeléses vizsgálat volt, közölte Hajdu Mária, az intézmény orvos igazgatója. A vizsgálatok leggyakrabban a belgyógyászati profilú osztályokon folytak, így diabétesz-, asztma-, szívbeteg- és vérzsírcsökkentő gyógyszereket próbáltak ki. A szakember megjegyezte, a különböző kutatási protokollok tartalmazzák a bevonható betegek számát, valamint azt is, hogy mennyi ideig vehetnek részt a vizsgálatokban.

A pápai Gróf Esterházy Kórházban több éve részt vesznek cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek kutatásában, és jelenleg is futnak kutatási programok, mondta Vörös Ibolya, az intézmény főigazgatója.

Nemzetközi klinikai gyógyszervizsgálatban vesz részt a veszprémi tüdőgondozó. A súlyos asztmában szenvedőkön egy újfajta biológiai terápia hatásosságát vizsgálják. A kutatásban - amelyet országszerte mintegy harminc pulmonológiai központban végeznek - a reumatológia és a bőrgyógyászat területén már ismert biológiai terápiákra alkalmas készítmények vizsgálatát végzik, amelyek a középsúlyos és súlyos asztmás betegek kezelésében alkalmazhatók, mondta Naményi Miklós, a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézet tüdőgyógyásza. Kiemelte, a piacon jelenleg egy hasonló készítmény szerezhető be, ha a mostani kutatás sikerrel jár, néhány éven belül újabb, az asztmás betegek számára használható gyógyszer válhat elérhetővé.

Felidézte, a veszprémi tüdőgondozó már két évtizede vesz részt hasonló vizsgálatokban. A kutatást ezúttal is szigorú szabályok szerint bonyolítják le. A résztvevők az asztmát kiváltó ellenanyagot hatástalanító injekciót kapnak havonta egyszer, és folyamatosan kontrollálják őket, többek között a légzésfunkciót és más laboratóriumi paramétereket is vizsgálva, hogyan hat a betegségükre a gyógyszer. Az adatokat egy nemzetközi központban dolgozzák fel. A tüdőgyógyász emlékeztetett, mielőtt egy gyógyszer forgalomba kerülne, több éven vagy akár évtizedeken át tartó kutatás során győződnek meg a hatásosságáról. Ezeket kezdetben egereken végzik el, ha kiderül, hogy nem ártalmas az élő szervezetre a készítmény, akkor önkénteseken is kipróbálják a gyógyszert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!