Állatvilág

2016.02.24. 15:40

Mi kell a papagájnak? - Tippek, tanácsok leendő gazdiknak

Körkép - A madárkedvelők körében a legnépszerűbb a papagáj. Sokan ezt választják otthonukba díszállatnak, ám nem biztos, hogy tartásukkal teljesen tisztában vannak. Tippjeinkkel segítünk abban, hogy minél jobb életet teremthess madaradnak.

Vadas Krisztina

VÁSÁRLÁS ELŐTT

A papagájok jól elkülöníthető csoportba tartoznak a madarakon belül is. Több fajtáját is beszerezhetjük a kisállatkereskedésekben, ám vásárlás előtt fontos néhány szempontot mérlegelni.

Ha már teljesen biztos az elhatározás, hogy papagájt szeretnél tartani, első madárnak inkább kisebb testű, kevésbé igényes fajtát válassz. Így először elsajátíthatod, hogyan kell helyesen tartani. A szakértők szerint erre a célra a legmegfelelőbb a nimfa-, vagy hullámos papagáj. A legjobb, ha fiatal egyedet választunk, ők ugyanis könnyebben hozzászoknak az új környezethez, és az emberrel is szívesebben ismerkednek. Fontos figyelembe venni azt is, hogy a papagájok társas lények, ezért célszerű párban tartani őket.

Vásárláskor arra is figyelni kell, hogy egészséges madarat válasszunk. Ha egy papagáj beteg, annak külsőleg is jól látható jelei vannak: borzas tollak, váladékos szem, durva pikkelyek a lábon, nem ép karmok, kloáka körül összeragadt tollak. Ezek mind-mind arra utalnak, hogy a papgájjal valami nincsen rendben, ezért mindenképpen kérdezzük meg az eladót, hogy milyen betegségről tudnak, nehogy később meglepetés érjen.

Első madárként az sem jó ötlet, ha vadon befogott egyedet választunk, ezek ugyanis agresszívek lehetnek (nem  tudni,  milyen előélete van), illetve betegségeket is hordozhatnak.

ÉLŐHELY KIALAKÍTÁSA

Talán a legjobb a papagájokban, hogy tartásuk nem okoz komoly fejtörést még azoknak sem, akik nem gyakorlottak a madártartásban. A kisállatkereskedésekben ma már sokféle kalitka beszerezhető. A legfontosabb szempont a kiválasztásánál, hogy a madár használni tudja benne szárnyait. Ez alapján az alábbi minimum méreteket kell figyelembe venni: egyedül tartott hullámos papagáj esetén 50x30x40 centiméter, egyedül tartott nimfapapagáj esetén 75x40x50 centiméter.

Fontos, hogy a papagájok kalitkáját olyan helyre tegyük a lakásban, ahol nem éri huzat, illetve arról is gonoskodni kell, hogy legalább napi 12 órát érje a fény.

Ami mindenképpen szükséges felszerelés, az egy ülőrúd, egy itató-, valamint egy etetőtálka. A papagájok szeretnek fürdőzni, így néha egy kis fürdőtálat is berakhatunk, vagy permetezzük le a tollait - ezzel elkerülhető az is, hogy tépkedni kezdje.

A kalitkát  lehetőség szerint minél gyakrabban takarítsuk, és havonta egyszer alaposan mossuk át fertőtlenítőszerrel.

ETETÉS, TÁPLÁLÉKOK

A magevő papagájfajták esetében az esetés sem jelent túlzott fejtörést. A bolokban ma amár szerencsére kapható mindenféle összetételű magkeverék, így könnyen ki tudjuk választani a legmegfelelőbbet. Érdemes olyat vásárolni, ami vitaminokkal is dúsított, ugyanis az egyoldalú táplálás következtében könnyen kialakulhat vitaminhiány a madaraknál. Érdemes etetésnél észben tartani, hogy a papagájok pazarló állatok, ezért ha nem szeretnénk, hogy a táplálék fele kárba vesszen, inkább többször keveset adjunk nekik.

Címkék#papagáj

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!