Életmód

2016.02.24. 15:40

Bevásárlókörút rendőri kísérettel hiszékeny időseknek

Veszprém - Rendőri kíséretet ajánlottak fel a veszprémi bűnmegelőzési szakemberek azoknak az egyedülálló idős embereknek, akik már pórul jártak, vagy éppen szorongással indulnak a nagyobb ügyintéző körútra, bevásárlásra. A rendőr, ha kell, segít a cipekedésben is, de a közös túra, lényege szerint, egy személyre szóló bűnmegelőzési tanácsadás.

Barta Éva

A bűnmegelőzési szakemberek meggyőződése, hogy az elkövetők az utcán és az üzletekben szemelik ki leendő áldozataikat, ezért minden alkalmat kihasználnak, hogy felfrissítsék az idős emberek éberségét. Veszprémben időnként a nyugdíjakat kézbesítő postást is elkísérik, hogy az ajtót nyitó idős emberrel szót válthassanak, de rendszeres látogatóik a nyugdíjaskluboknak is.

A tanácsadáshoz bőven van muníciójuk, a trükkös tolvajok gondolkodásának logikáját ugyanis szintén egyedi módszerrel tanulmányozták a Veszprém megyei rendőrök. Arra nem számíthattak, hogy a nyomozás során a tolvajok elárulják módszereiket, mert azt elszántan titkolják. Ezért aztán 2014-ben és 2015-ben is készítettek egy-egy felmérést, melynek keretében a rendőrök felkeresték és megkérdezték a közelmúltban sértetté vált idős embereket.

A bűnügyi iratok információit így ki tudták egészíteni olyan adatokkal is, amelyekből már azt is megtudhatták, hogy miként választja ki az elkövető az áldozatát. Miért pont őt választotta, miért nem valaki mást? Az előadásokat és a tájékoztatásokat tehát az ilyen elemzések alapján szerzett tapasztalatokból állítják össze. Legutóbbi akciójukhoz Veszprémben és Ajkán is a klubkönyvtárral kötöttek szövetséget, természetesen a kölcsönös előnyök alapján. Ez a bűnmegelőzési akció része az Országos Rendőr-főkapitányság Házhoz megyünk! elnevezésű megelőző-vagyonvédelmi programjának. A könyvtár és a rendőrség kapcsolatának fontos eleme, hogy minden hónapban egy-egy hétre a könyvtárba költözik egy bűnmegelőzési szakember, aki személyre szabott tanácsokat ad a betérő nyugdíjasnak, sőt, ha kell, házhoz megy, hogy együtt keressék a megoldást a biztonságra.

A bűnmegelőzéshez elengedhetetlen az együttműködés, állítja Zanati Gyula őrnagy
Fotó: Penovác Károly

A sajátos együttműködés keretében a rendőrök is igyekeznek népszerűsíteni az olvasást. A megnyitó rendezvényen a Cholnoky Klubkönyvtárban például Orsós Károly őrnagy Jaroslav Ha ek rendőrökről szóló humoros novelláját olvasta fel a népes hallgatóságának.

A fő téma természetesen a bűnmegelőzés és annak speciális formája, az idősek védelme. Zanati Gyula őrnagy azokról a csapdákról szólt, amelyekbe egyre gyakrabban beleesnek a jóhiszemű idős emberek

A bajba jutott az unoka és pénz kell neki trükköket már sokan ismerik, ugyanúgy, mint az állítólagos adományokért házalókkal kapcsolatos történeteket. Ezek felidézésével a nyugdíjasok éberségét igyekeznek erősíteni a rendőrök.

A különböző technikai eszközök és trükkök felsorolása szintén ezt a célt szolgálja, elmondják például, hogy mi mindenről árulkodnak a névjegytáblák a lépcsőházakban, kapukon.

Külön figyelmeztetnek arra, hogy nem szerencsés kiírni, hogy özvegy az ott lakó, de néha a dr. is csalogató lehet, sőt, a neveket böngészve a rutinos bűnözők arra is következtethetnek, hogy idős vagy fiatal lakik a lakásban. A régi, ma már ritkán használatos nevekhez ugyanis általában idősebb személy kapcsolódik. A magas kőkerítés sem véd meg mindig, hiszen az esetleges betörőt is takarja a szomszédok szeme elől.

Egyre többször teszik fel a kérdést a nyugdíjasok, hogy lehet-e megfigyelő kamera a lépcsőházban. A válasz szerint igen, de azt meg kell szavaznia valamennyi ott lakónak. A bűnmegelőzéshez elengedhetetlen az együttműködés - állítják a bűnmegelőzési szakemberek, ezért a lakosság jelzéseit, tapasztalatait is várják.

 

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési receptTúra címmel könyvet adott ki az Európai Unió támogatásával, Orsós Károly rendőr őrnagy szerkesztésében. A kötetből kiderült, hogy nemcsak a tájegységek gasztronómiai szokásai eltérőek, hanem olykor a bűnesetei is.

A bakonyi trükkös falopások leírása mellé a pandúrgulyás receptjét illesztették, a balatoni strandi lopások tanulságait pedig a füredi mazsolás rizlingleves leírásával hűsítették. Elkészült a második, egyszerre tanulságos és szórakoztató közlekedésbiztonsági kötet is a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság kiadásában, szintén Orsós Károly őrnagy szerkesztésében.

Ez a kiadvány a baleset-megelőzésre hívja fel a figyelmet úgy, hogy közben bemutatja Veszprém megye legszebb tájait, sőt, Jókait is segítségül hívja, amikor tanulságként felidézi, hogy Az arany ember egyik szereplője, Krisztyán Tódor miként lelte halálát jeges Balatonon egy rianásban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!