Életmód

2016.02.24. 15:40

A jelenség: mackósodás

Nem tudományos megfogalmazás ez, hanem tapasztalat: ha rövidebbek a nappalok, hosszabbak az éjszakák, meg az idő is hidegebbre fordul, egyre hosszabb időre húzódunk be a kuckónkba.

Őrsi Ágnes

Dörmögés, kevés mozgás, és elég két-három hónap, máris meglátszik a kiadós étkezések hatása. Valóságos mackó lesz belőlünk, növekvő zsírpárnákkal és pattogó gombokkal a deréktájon. Nagy Margit dietetikus barátságos tanácsokkal tud segíteni.

Egyet kell érteni a szakemberrel abban, minden ott kezdődik, hogy tisztában vagyunk-e az ideális testsúlyunkkal, mert csak abból derül ki, elég-e vagy sok az a kalória, amit naponta magunkhoz veszünk. A tudomány mai állása szerint a normál testsúly = testmagasság - 100, az ideális testsúly pedig a normál testsúly 90 százaléka. Ez utóbbi inkább az ifjabb korosztálynak ajánlott, érettebb évjáratok számára a következők érvényesek:

- A naponta szükséges kalóriát férfiaknál úgy határozzuk meg, hogy 900 kalória, plusz a testsúly tízszerese, nőknél pedig 700 kalória, plusz a testsúly hétszerese. A kijött kalóriamennyiséget 1,2-vel kell szorozni, ha valaki ülő foglalkozású, 1,4 a szorzó, ha közepesen nehéz fizikai munkát végez, és 1,8 a szorzó, ha erős fizikai munka a feladata. Bármilyen foglalkozású az illető, túlsúlyos hölgynek napi 1500 kalória bevitelét javasoljuk, férfiaknál ez az érték ne legyen több napi 2000 kalóriánál, mert különben bármennyire szeretné, nem fog fogyni. A túlsúlyosaknak a normál testsúlyhoz számítottnál 500 kalóriával kevesebbet kell naponta elfogyasztaniuk, és ha ezt betartják, akkor is meg tudnak szabadulni a többletsúlytól, ha ezalatt nincsenek szakember felügyelete alatt.

Hazánkban a lakosság 60 százaléka túlsúlyos, mivel a férfiak naponta átlag 3200, a nők pedig 2400 kalóriát vesznek magukhoz.

Mindehhez kulcskérdés a kalóriatáblázat, ami internetről is letölthető, de egészségügyi szakszolgálatoknál is beszerezhető. Ha kifüggesztjük a hűtőszekrény mellé, mindig pontosan tudjuk, mi az, amit aznap még megehetünk. Idősebb korban még fontosabb betartani az aranyszabályokat, amelyeket a szakember csokorba szedett. Íme a legfontosabbak!

- Kevesebb kalóriát vigyünk be, és mozogjunk kicsit többet!

- Fontos a napi ötszöri étkezés.

- Nem kell elhagyni a vacsorát, de az utolsó étkezés a napi kalóriamennyiség 20-25 százaléka legyen!

- Ne olvassunk étkezés közben, koncentráljunk az evésre, hogy ne vigyük túlzásba.

- A nassolás önmagában is elhízáshoz vezet, viszont pár szem dió nem árthat, különös tekintettel Omega 3 zsírsav tartalmára.

- Ne pempőket, hanem rostos ételeket fogyasszunk minden étkezésre!

- Használjuk a modern konyhatechnológiát, hiszen rántott húst is lehet sütőben, zsírszegényen készíteni, a teflon-, a cserép-, a kerámia- vagy az üvegedény az egészségünket szolgálja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!