Hírek

2016.02.24. 19:40

Kórházi fertőzések: többen halnak bele, mint a balesetekbe?

Többen halnak bele a kórházi fertőzésekbe évente Magyarországon, mint autóbalesetbe a Facebookon közzétett 1001 orvos hálapénz nélkül csoport újabb levele szerint, amiről az Index írt a minap. Az illetékesek véleményéről érdeklődtünk.

Kovács Erika

Rácz Jenő, a veszprémi kórház főigazgatója kérdésünkre azt mondta, ez ügyben az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTFH) álláspontját osztja. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közleményében többek között  az olvasható, hogy a fertőzések jelentési rendszere nálunk az egyik legátfogóbb az unióban, az adatok nyilvánosak. Az OTFH legfontosabb feladatainak egyike a közeljövőben, hogy a személyi és tárgyi feltételeket a betegellátás színvonalának további növeléséhez, a betegek szükségleteihez, az ellátás igényeihez igazítja.  A tájékoztatóból kiderült, hazánkban a biztonságos betegellátás feltételei adottak. Ha az ÁNTSZ olyan hiányosságot tár fel, amely a betegbiztonságot veszélyezteti, megteszi a szükséges lépéseket. Rámutat továbbá arra is, hogy a Magyarországon közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatást igénybe vevők biztonságban vannak. Állítása szerint a nyílt levél alkalmas arra, hogy a magyar egészségügybe vetett bizalmat megrendítse. – Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésekkel és a minimumfeltételekkel kapcsolatban megjelentek ebben a formában csak arra alkalmasak, hogy a közfinanszírozott egészségügyi ellátás hitelét aláássák – olvasható a tájékoztatóban.

Sipka Balázs, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke azt mondta, nem ismeri azokat a kórházi fertőzések halálozását mutató statisztikákat, amik alapján ezen összehasonlítás helytállóságát alátámasztani vagy cáfolni tudná. Hozzátette, viszont, ha a két jelenséget külön vizsgáljuk, akkor érdemes megemlíteni, hogy a baleseti statisztikák alapján 2005 óta felére csökkent a halálos balesetek száma, ami valószínűleg nagyban köszönhető a fokozott közúti ellenőrzéseknek, a fokozott kormányzati odafigyelésnek, tehát az ügy kiemelt kezelésének. Mint mondta, ezzel szemben nem hogy a nagy nyilvánosság előtt, de még az egészségügyön belül sem foglalkoznak szélesebb körben a kórházi fertőzésekkel. Hozzátette, a fertőzések elleni harcban nagy szerepet kellene vállalnia mind a kormányzatnak, mind az ellenőrző szervnek. – A jelenlegi rendszerben az ÁNTSZ előre bejelentetten ellenőriz, ekkor a kórház megmutatja legjobb oldalát, egy igazi Patyomkin-díszletet, de még így sem felel meg a követelményeknek, és mindennek aztán semmilyen következménye nincsen. Ez szakmailag és etikailag is védhetetlen – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!