Hírek

2016.02.26. 13:02

Több, mint 20 milliónyi ékszert foglalat le a NAV egy székesfehérvári ékszerüzletében

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai 18 millió forintos tartozás miatt jelentek meg egy budapesti társaság székesfehérvári ékszerüzletében a tartozás behajtása érdekében.

B. Kiss László

A NAV új végrehajtási személetével összhangban az eljárásban pénzügyőrök és végrehajtók összesen 95 darab ékszert, köztük fülbevalót, nyakláncot, karórát, illetve keresztet foglaltak le. Az arany ékszerek összértéke meghaladja a 20 millió forintot, összsúlyuk pedig az egy kilogrammot.

Az elszállított vagyontárgyak jelenleg bírósági letétben vannak. Amennyiben az adós nem rendezi tartozását, az ékszereket elárverezik - tájékoztatta lapunkat a Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatóság.

Mi értendő a NAV új végrehajtási szemlélete alatt? - tudakoltuk a hírrel kapcsolatban Mártonné Beke Éva sajtóreferenstől.

A NAV új végrehajtási szemlélete megnyilvánul abban, hogy pénzügyőrök is részt vesznek az államot megillető összegek beszedésében, emellett növelik a végrehajtók számát. Új elem az is, hogy ezentúl minden érintettet elektronikus vagy hagyományos üzenetben értesítenek, ha az adóbefizetés határideje lejárt, és ezt követően rövid időn belül megindul az eljárás. A jövőben a NAV emberei gyorsan megjelennek majd az adósoknál, nem fordulhat elő, hogy egy-egy cég vagy magánszemély ügyében hetekig, hónapokig nem intézkedik a hatóság. Meg kell akadályozni, hogy egyesek nevén tíz- és százmilliós tartozások halmozódjanak fel, ez leginkább úgy lehetséges, ha a NAV rögvest megteszi a szükséges lépéseket. A hatósági szigor ugyanakkor nem jelentkezik azonnal: először minden késedelembe eső adófizetőnek – lehetőleg elektronikus úton – értesítést küldenek. A dokumentum fizetésre szólítja majd fel a címzettet, egyúttal megjelöli a mulasztás várható következményeit.

Az adóvégrehajtásnak nem az a célja, hogy a hatósági fellépés működésképtelenné tegye az adott vállalkozásokat, ellehetetlenítse a magánszemélyeket. Az ingóságok elvonásának igazán csak akkor van értelme, ha a lehető legjobban működik az az elektronikus árverési szisztéma, amelyen a hivatal manapság kihirdeti a tartozás miatt lefoglalt kocsikat, műszaki cikkeket, más vagyontárgyakat -  válaszolta megkeresésünkre a sajtóreferens.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!