Hírek

2016.02.27. 11:03

Wass Albert felolvasói maraton Veszprémben

Veszprém – Irodalmi tudáspróba és rajzpályázat is kapcsolódott a veszprémi Wass Albert felolvasói maratonhoz.

Balla Emőke

A székely–magyar kézfogás jegyében 2008-ban indított, és azóta minden évben megrendezésre kerülő huszonöt órás Wass Albert-felolvasóest nemzetközivé vált. Évről évre egyre több helyszín kapcsolódik be a Kárpát-medencéből és a tengeren túlról, hogy egy időben több ezer emberhez juthassanak el Wass Albert értékközvetítő gondolatai. Az érdeklődők idén hatvanhét helyszínen hallhattak, illetve olvashattak részleteket Wass Albert műveiből,  a magyar városok mellett többek között Érsekújváron, Zentán, Ungváron, New Yorkban és Los Angelesben is. Pénteken éjfélkor Dublinból körkapcsolást szerveztek. Nyolc helyszín jelentkezett és adott rövid összefoglalást programjáról. A veszprémi helyszínen Gábris József mondta el Wass Albert Ébredj magyar! című versét.

– A megyeszékhelyen 2008-ban Gál Tünde kezdeményezte az akciót, az Új Egyezség Közhasznú Egyesület második éve szervezi – tájékoztatott Besenyi Ildikó, az egyesület elnöke. A rendezvény péntek délután rövid megemlékezéssel kezdődött a Városháza aulájában lévő Wass Albert-szobornál, ahol Czaun János önkormányzati képviselő mondott beszédet, majd a Pannon Egyetem N épületében várták a felolvasókat és érdeklődőket. Péntek este Márfi Gyula érsek is felolvasott egy részletet.  A veszprémi L. Kovács Ildikó szombat délelőtt két részletet adott elő Wass Albert Mire a fák megnőnek című regényéből. Szereti az író nyelvezetét, sok könyvét olvasta, az ő családja is Erdélyből származik, mondta.

A teremben Wass Albert életének pillanataiból (családi címer, könyvek, relikviák) látható kiállítás, a folyóson pedig a  gyerekek rajzaiból. Az Új Egyezség Közhasznú Egyesület általános iskolásoknak hirdetett rajzpályázatot, felső tagozatosoknak pedig irodalmi tudáspróbát. A Szilágyi keresztény iskola hetedikesei, Kovács Klára és Léner Emma szeretik az irodalmat, ezért megmérettették magukat. Wass Albert mellett Arany, Petőfi, Csokonai és József Attila műveit is ismerniük kellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!