Kultúra

2016.02.28. 15:33

A tavaszt köszöntötték a dalkörök

Zalaszentlászló - A Zalaszentlászlóért Egyesület a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, negyedik alkalommal rendezte meg a népdalkörök találkozóját szombaton.

Szalay Csaba

A házigazda, az arany-minősítéssel kitüntetett helyi Mákvirág Népdalkör alapító-vezetője, Bakosné Szalai Zsuzsanna kérdésünkre elmondta, hogy a vidéki élet sokkal természetesebb, ezért költöztek családostól pár éve Budapestről Zalaszentlászlóra. Úgy gondolja, a hagyományok megőrzése, ápolása nagyon fontos, és ezért is alakították meg a „nagyok" mellett a Kis Mákvirágok kórusát a gyerekeknek. - Egy éve vettünk citerákat is -folytatta -, és autodidakta módon tanulunk, az NKA-tól pályázati támogatást is nyertünk, úgyhogy augusztusban tábort is szervezünk citerásoknak. A kórus érdekessége, hogy három francia és egy osztrák tagunk is van, akik a citerazenekarban is játszanak - mondta.

Közben sorra érkeznek a meghívott kórusok szép népi viseletben, és mint régi barátok, szeretettel köszöntik egymást. A bókaházi Bokréta Népdalkört Tuboly Józsefné és férje kísérik. A tizenöt éve önszerveződött énekkar szakmai segítséget igényelt, ezért másfél év múlva átvették az énekkar vezetését, Kehidáról járnak át a próbákra. A kezdeti létszám ugyan leapadt 13 tagra, de most úgy néz ki, hogy ez a létszám biztos. Repertoárjukban elsősorban zalai népdalok szerepelnek, - a kétévenkénti minősítések követelményei miatt más vidékek dalait is éneklik. A KOTA arany minősítését sorban elnyerik. A kórus mellett 4-5 citerásuk is van, akiket a férj, Tuboly József tanít. Ők nem csak kísérik az énekeseket, hanem maguk is zenélnek és énekelnek, ami így együtt nem gyakori.

A házigazda Mákvirág Népdalkör, vezetője Bakosné Szalai Zsuzsanna a kép jobb szélén. Fotó: Szalay Csaba

Bohár István polgármester köszöntőjében elmondta: a találkozó a környező települések összefogását is erősíti. A kórusok szebbé, hangulatosabbá teszik a községi rendezvényeket, a tagok aktív tagjai az önkormányzatoknak. Az őt követő Szalai Zsuzsanna kérésére a jelenlévők, kórusok és hallgatók a csoportok fellépése előtt közösen elénekelték a „tavaszi szél vizet áraszt..." kezdetű népdalt.

A színes forgatagban a vindornyaszőlősi Őszirózsa Daloskör vezetőjét, Bohár Zsigmondnét is megszólítottuk. Elmondta, hogy a résztvevők között az ő dalkörük a legrégebbi. Édesapja a helyi dalárda tagja volt, ezért családi hagyomány az éneklés. A jelenleg húsz tagú együttes sokat szerepel, a népdalok mellett más dalokat is énekelnek, szinte mindenhová hívják őket a megyében.

Az előbbieken kívül fellépet a cserszegtomaji Tátika Népdalkör, a türjei Hétszín-virág Énekegyüttes, a Pávakör Sümegcsehiből és bemutatkozott a keszthelyi Család Iskola is. A háttérben helyi-termék és kézműves bemutató is volt. - A kórusok bemutatkozását Botláb Táncház követte a Re-Folk zenekarral és Hardi András tánctanárral.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!