Lóerő

2016.02.15. 20:09

Mit tegyünk gumi defekt esetén? (x)

Mielőtt útnak indulunk a motorunkkal, mindig ajánlatos leellenőrizni, hogy minden rendben van-e, annak ellenére, hogy sajnos nem tudunk minden eshetőségre felkészülni.

Az egyik legkellemetlenebb az, amikor egy hosszabb út során gumi defekttel kell szembesülnünk. Fel lehet erre készülni? Anyagilag mindenképp ajánlatos, hisz sajnálatos módon egy defekt bizony sokba kerül és muszáj orvosolnunk a kárt. Az egészben az a legrosszabb, hogy nemcsak használt motorgumik esetén fordulhat elő defekt, hanem a viszonylag újonnan vásároltaknál is. Erre nem lehet kellőképpen felkészülni.

Ha már bekövetkezett a kár, akkor semmiképp se döntsünk elhamarkodottan. Ha a gumiba egy szeg, vagy bármilyen idegen tárgy (pl. üvegdarab) kerül, keressünk egy motorgumi szervizt, ahol megállhatunk és kitalálhatjuk, hogyan juttassuk el mihamarabb a motort egy műhelybe. Tömlővel szerelt gumiabroncs esetén könnyebb dolgunk van, mivel a javítási költségek alacsonyabbak. Tömlő nélkül szerelt gumiabroncsoknál a probléma sokkal bonyolultabb, mivel egyáltalán nem ajánlatos javítani azt. Ha mégis sikerül, akkor csak saját felelősségre használhatjuk a motort és csak bizonyos korlátokon belül.

Tegyük fel, hogy szerencsésebbek vagyunk, és tömlővel szerelt motorgumink van. Ha még sosem volt javítva a tömlő, akkor lehetséges a javítás. Ennek azonban az is a feltétele, hogy a gumin egy átszúrt sérülés legyen. Az a teendő, hogy egy kis feldörzsölés után 5-10 percet hagyjuk állni, majd a belsőre rányomjuk a tömlőfoltot (természetesen előtte ragasztóval bekenjük).

Mindez azonban csak akkor orvosolható, ha a defekt észlelésekor azonnal megállunk. Nem éri megkockáztatni, hogy a gumi ellaposodjon, ezáltal pedig a felni is károsodjon. A legközelebbi műhelybe kell elmenni, és semmiképp sem szabad túl gyorsan hajtani, mert életveszélyes is lehet.

Ha úgy érezzük, hogy a motorgumi már megérett egy cserére, vagy csak egyszerűen nem érezzük biztonságosnak az eddig használatakat, akkor ajánlatos egy szakértővel egyeztetni vagy leellenőriztetni, vagy akár az interneten is találhatunk számos motorgumi webshopot, ahol szakértői tanácsot is kérhetünk, valamint számos modell, méret és ár közül választhatjuk ki azt, amelyik a legjobban illik a motorunkhoz vagy robogónkhoz. Ne feledd: nagyrészt egy jó motorgumin múlik a biztonságos utazás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!