Eplény

2016.03.01. 18:32

Síléccel és snowboarddal is verhetetlen Samu Imre főtörzsőrmester

Síléccel és snowboarddal egyaránt a leggyorsabbnak bizonyult a Magyar Honvédség síbajnokságán a veszprémi radarezrednél szolgáló Samu Imre főtörzsőrmester.

Szabó Péter Dániel

A mátraszentistváni sípálya adott otthont a közelmúltban az országos viadalnak, ahol sí és snowboard sportágban, különböző korcsoportokban vetélkedtek az ország szinte minden alakulatától érkező katonák. A téli sportok tapasztalt művelőjeként az MH 54. Veszprém Radarezred logisztikai zászlóaljának beosztott altisztjeként szolgáló Samu Imre is ott volt a rajtnál, s a tavalyi évhez hasonlóan idén sem tudta senki megelőzni a veszprémi katonát. Nemcsak saját korcsoportjában, a 40–49 évesek között, hanem az abszolút versengésben is a legjobbnak bizonyult a síelők és a snowboardozók között egyaránt.

A veszprémi radarezrednél szolgál a sí- és snowboardbajnok Samu Imre főtörzsőrmester

A magabiztos siker persze nem a véletlen műve, Samu Imre életének évtizedek óta fontos részét képezik a téli sportok. – Először édesapám vitt ki kétévesen a Népligetbe egy dombra, hogy csúszkáljak. Ott kezdődött minden, hamar megbarátkoztam a síeléssel. A snowboarddal középiskolás koromban, a kilencvenes évek elején találkoztam, s rögtön megszerettem – meséli Samu Imre, majd hozzáteszi, náluk a téli sport családi hagyomány, hiszen néhány évvel ezelőtt még édesapja is versenyszerűen sífutott és síelt.

Síléccel és snowboarddal egyaránt verhetetlen volt Mátraszentistvánon a veszprémi katona 
Fotó: Szabó Péter Dániel

Veszprémi katonaként Samu Imre a legtöbbet az eplényi síarénában tud gyakorolni, de lehetőségeihez mérten osztrák és szlovén síterepeken is rendre kipróbálja magát. – Egyre nehezebb a rendszeres edzés, mivel nem kiszámítható, hogy katonaként mikor, hová és mennyi időre vezényelnek. Ezért nem éri meg például Eplényben éves bérletet venni, hiszen nem biztos, hogy ki is tudom használni. Amikor azonban van rá lehetőségem és jó a hó minősége is, egyből megyek ki a pályára – mondja a friss honvédségi bajnok, akit katonatársai és felettesei is biztatnak, támogatnak. – Társaim többsége örül a sikereimnek, persze olyanok is akadnak, akik most szembesültek azzal, milyen hobbija is van a munkatársuknak. Mások tanácsot kérnek tőlem, hogy felnőtt fejjel hogyan fogjanak neki a síelésnek, esetleg megkérnek, hogy gyakoroljak velük – jegyzi meg Samu Imre.

Annyi bizonyos, a veszprémi főtörzsőrmesterrel hosszú távon kell számolniuk az MH amatőr sí- és snowboard-bajnokság indulóinak. – Ameddig élek, szeretném művelni ezt a sportot, mert kikapcsol és télen is fitten tart, amikor az embernek kevesebb lehetősége van szabadtéri mozgásra. Célom, hogy minden évben dobogóra állhassak a hadseregbajnokságon. Erős ugyanis a mezőny, nagyon sok jó képességű, jól síelő és snowboardozó katonatársam szolgál a honvédség kötelékében – mondta el Samu Imre, akinek távolabbi tervei között szerepel, hogy külföldi katonák között, missziós szolgálatban is kipróbálja magát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!