Tudomány

2016.03.01. 18:29

A tej élet, erő, egészség?

Az ételallergiák és intolerancia világában nem csoda, hogy sokan laktózérzékenyek. Korábban mindig ezt hallottuk, hogy a tej: Élet, Erő, Egészség . Nos, mára ez az állítás nem igazán állja meg a helyét, mégis a legtöbben minden nap fogyasztják.

Marton Attila

Az elmélet szerint nem véletlen, hogy kialakult a laktózérzékenység és egyre nagyobb embertömeget érint. Sokan tudni vélik, hogy az evolúció során lassacskán eltűnik az az emésztést segítő enzim, ami a laktóz lebontását segíti, így gyarapodnak a laktózintoleranciás megbetegedések. Olyan téves információk is lábra kéltek, miszerint a tejben lévő növekedési hormonok rákos megbetegedéseket is okozhatnak.

Lívi, Julcsi, Anna, Jázmin, Luca és Ákos, a veszprémi Botev általános iskola I. A. osztályosai gyümölcsjoghurtokkal. Az intézményben egész héten kapnak tejet a gyerekek, náluk az ízesített tej a legnépszerűbb
Fotó: Penovác Károly

Tehéntejet tizenkét hónapos kor után, tejterméket (sajt, túró, joghurt) kis mennyiségben korábban, már hét-kilenc hónapos kortól adhatunk a babáknak, amennyiben nem merül fel allergia, közölte érdeklődésünkre M. Tóth Melinda gyermekgasztroenterológus szakorvos. Kiemelte, csecsemőkorban a tehéntejfehérje a leggyakoribb táplálékallergén, a babák két-három százalékát - egyes tanulmányok szerint hat-hét százalékát - érinti a probléma. Később a csöppségek többsége toleránssá válik a tejre. Akinél megmarad az allergia, arra veszélyt jelent a tej, ezért sem tejet, sem tejterméket nem fogyaszthat. Aki nem allergiás a tehéntejfehérjére, annak értékes vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz, legfőképp kalciumhoz juthat a tejjel, fogyasztása ezért kifejezetten ajánlott, magyarázza a szakorvos, aki megjegyezte, egyes családokban nagy segítség, hogy a gyermek az iskolában két deciliter tejhez jut, amit esetleg otthon nem kapna meg.

Gyerekkorunkban minden reggeli mellé édesanyánk belénk tukmálta, a legalább egy pohár tejet. Van, aki kakaó formájában, de mindenki megitta a napi adagját, sőt, még az iskolában is osztottak tejet a gyerekeknek.

A Magyar Turizmus Zrt. Agrármérnöki Vezérigazgatósága, a Földművelésügyi Minisztérium valamint a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közösen mintegy 100 általános iskolában folytatott edukációs programot a tejivás fontosságáról. A projekt keretében fiatalos hangvételben, a gyerekekhez közel álló módon tartottak előadásokat, interaktív játékokat és oktatófilmeket mutattak a diákoknak a tejivás fontosságáról valamint arról, hogy jut el a tej a fejéstől a dobozban hozzájuk.

Tizenkét éve, 2004-ben indult újra országosan is az Iskolatej program, azóta bármely köznevelési intézmény (óvoda, általános iskola, középfokú intézmény) csatlakozhat, illetve támogatást igényelhet intézménye számára. A kérdés azonban az, tényleg szükség van-e a tejre.

- Az ízesített tej a legnépszerűbb nálunk, de a sima tej is nagyon finom - mondta a veszprémi Botev Általános Iskola igazgatója, Róka József. - Heti egyszer kakaót, egyszer joghurtot, a többi napokon pedig tejet kapnak a tanulóink. Az alsósoknak kosárba rakjuk ki, ahol megkapják a gyümölcsöket is, a nagyobbak a szünetben megtalálják az iskola étkezőjében.

A tej nem az a tökéletes táplálék, amit eddig annak hittünk; sem a felnőttek, sem a gyerekek számára. A rengeteg betegség, melynek kiváltó oka a tej, azért keletkezik, mert a tejfogyasztás nem természetes. Az ember az egyetlen olyan emlős, aki felnőtt korában is tejet fogyaszt, ráadásul más emlősfaj tejét! A tej fő összetevői: a tejzsír, tejfehérje (például kazein), tejcukor (laktóz). A kazein lebontásához rennint termelnek a nyálmirigyek; a laktóz lebontásához laktáz termelődik a vékonybél nyálkahártyájában. A legtöbb emberben három eztendős kor után nem termelődik rennin és laktáz. Tehát a tej és tejtermékek emésztése felnőtt korban a megfelelő enzimek hiánya miatt eleve tökéletlen!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!