Kultúra

2016.03.02. 10:43

Babati Csaba művésztanár kiállítása a Hevesi-iskola galériájában

Nagykanizsa – Babati Csaba a deformációkon keresztül keresi a formaalkotások számára legkifejezőbb lehetőségeit. Leginkább az a kérdés foglalkoztatja, hogy agyunk hogyan modellezi, értelmezi a látás által a világunkat.

Horváth-Balogh Attila

Babati Csaba rajztanár-képzőművésznek a Hevesi Sándor Általános Iskola galériájában nyílt kiállítása nemrég. A Kőrösi Csoma Sándor-Péterfy Sándor Általános Iskola pedagógusának korábban már számos önálló kiállítása volt, Esztergomtól, a Délvidéken át Franciaországig. Mesterei voltak többek között Bencsik István, Colin Foster és Somody Péter.

Babati Csaba festett, grafikai, szobrászati és kisplasztikai munkái az útkeresés jegyében születtek.

Babati Csaba és a galéria főszervezője, Lengyák István a kiállítás megnyitóján

– Tulajdonképpen a megformálható anyag, illetve az ember és a már elkészült alkotás közti kapcsolatokat szeretném minél szélesebb körben feltárni – mondta lapunknak a művésztanár. – Ezért többféle anyaggal dolgozom, így olajfestékkel, fémmel, kővel, agyaggal, akvarellel és grafittal is. Úgy vélem, minden anyag arra próbál reagálni, hogy mennyire fontosak a természet formaalkotó rendszereiben a kapcsolódások, érintkezések, melyek a belső szerkezetek létezését is meghatározzák. Ezáltal ölt minden külső formát is.

A kiállításon szereplő művek több időszakból valók. Az első körbe azok az alkotások tartoznak, amelyekkel Babati Csaba a mikro- és makrovilág rezdüléseire reflektál, a másodikba pedig azok, amelyeket a pannon táj és történelem, Nagykanizsa és a térség hajdani világa motivált. A harmadik periódus termése a nyomokban még fellelhető polgári világ, illetve a paraszti létforma hagyatékait (ajtópántok, zárszerkezetek, famunkák) értelmezi újra. A negyedik korszak alkotásai pedig teljesen vegyes képet mutatnak, esetükben már nem kizárólag a festészet, vagy a szobrászat kínálta lehetőségekkel él.

– Érdekelnek a deformációk, az eltérítések és eltérések, melyek lényege, hogy a műalkotásban ábrázolt jelenségek és a valóságkép között valamiféle különbség jön létre. Ezért magam is ezeken keresztül keresem a formaalkotások számára legkifejezőbb lehetőségeket – jelentette ki végül Babati Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!