Hírek

2016.03.02. 13:23

Nejlonzacskó a tányérra, cipő a sütőbe – Ötletes koleszos megoldások

Szombathely - Hűtőszekrény lehet az ablakpárkány és a legolcsóbb vízkőoldó a citromlé! - a lehető legkevesebből is képesek kihozni valami egészen újat a kollégisták.

Rákos Bianka

Nem véletlen, hogy az internet telis-tele van furcsa, úgynevezett „kolesz verziós" megoldásokkal. Utánajártunk, vajon a Vas megyei fiatalok milyen praktikákat használnak.

– Emlékszem, volt, aki lustaságból betette a cipőjét a sütőbe, hogy megszárítsa eső után - mesélte Merics István, aki már több mint négy éve él az egyik szombathelyi kollégiumban. Sokat látott, nem nagyon tudnak neki új dolgokat mutatni a fiatalabb koleszosok.

A legtöbb ember az egyetemi éveire úgy emlékszik vissza, mint élete legjobb időszakára. Ha azonban az intézmény messze van a szülői háztól, a kollégium vagy az albérlet elkerülhetetlen. A zsebpénz kevés, ösztöndíj csak keveseknek adatik meg, így marad a kreativitás, ha spórolni akar az ember. Az interneten sok hajmeresztő kollégistapraktikával találkozhatunk, amelyekről, ha nem a saját szemünkkel látjuk, el sem hinnénk, hogy tényleg megvalósíthatók.

Merics István bőven sorolt hajmeresztő példákat:

– A tankönyv, mint laptophűtő, vagy a falvédő polcként való használata, mára már nem is számít különleges dolognak. Megdöbbentő, sőt eléggé komikus praktikákkal is találkoztam már – mesélte a hallgató. – Volt, aki mikró hiányában a hajszárítóval melegítette az ételt. Amin viszont hatalmasat nevettem – valaki egyszer a függönytartót használta ruhaszárítónak.

István szerint őt sem kell félteni, ha találékonyságról van szó, hiszen egyszer napozóágyat épített egy matracból és néhány cipősszekrényből. - Meleg nyári nap volt és unatkoztam – magyarázta.

A komédiákba illő megoldások mellett, jócskán akadnak olyanok is, amelyek nemcsak a kollégiumi lakóknak, hanem az átlagos háziasszonyoknak a mindennapjait is megkönnyíthetik. Ön vajon tudta-e hogy a legolcsóbb citromlé vízkőoldóként is használható?

A körmendi Török Ádám igazi kollégista, ha nincs kedve mosogatni, egyszerűen ráhúz egy nejlonzacskót a tányérjára, majd arra meri rá az ételt. Elsőre talán viccesen hangzik, de ezzel a módszerrel időt és egy kis mosogatószert is meg tud spórolni.

– Olcsóbban kijövök, ha nejlonzacskót veszek, mintha folyton tisztítószerekre költeném a pénzt. Praktikus, hisz megúszom a mosogatást, ráadásul a szivaccsal is tudok gazdálkodni – mondta Ádám.

A szobájában egyébként a már István által említett „kolis polc" mellett más furcsaság is feltűnt. Az ablakpárkányon szalámi és különböző ételek sorakoztak.

– Ez az alternatív hűtő, amit azért használunk, mert messze van a konyha, és így sokkal gyorsabban elérjük, ha kell valami. Arról nem is beszélve, hogy így legfeljebb Pókember tudná ellopni az ebédünket – mesélte a kollégista.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!