Kultúra

2016.03.02. 17:39

A város gazdagságáról vallanak a Fő téri leletek

Rendhagyó kiállításon mutatják be egy hónapon keresztül a Pápa főterén 2011-ben feltárt ásatások eredményét a Veszprém megyei levéltár dísztermében.

Jákói Bernadett

A pápai Esterházy Múzeum és a Lendület Kutatócsoporttal készült közös tárlat a feltáráson megtalált textil-plombákra - amely jellegzetes minőségjelző pecsét a textilen - helyezi a hangsúlyt. Ez több szempontból is különleges, az ilyen jellegű kiállítás Magyarországon, de bátran mondhatjuk, Közép-Kelet-Európában is egyedülálló.

A nagy hírnevű pápai posztók történetét bemutató kiállítás egy hónapig látogatható a levéltárban
Fotó: Jákói Bernadett

A Fő téri ásatások során előkerült leletekre fémkeresővel találtak rá, s ennek köszönhető, hogy ez a kiállítás létrejöhetett - hangsúlyozta Mordovin Maxim egyetemi adjunktus, régész, kurátor. A kiállítás az öt évvel ezelőtti ásatás eredményét mutatja, be, amely során a plombák mellett fémpénzek is előkerültek. Ezekből a leletekből a szakemberek következtethetnek Pápa város életére és kereskedelmi kapcsolataira. Ismeretes, a középkorban a posztókereskedelem is virágzó szerephez jutott. Mivel Magyarország nem a textiliparáról volt híres, ezért majdnem biztos, hogy ezek a maradványok a külföldről behozott textilárukból származnak. A város egykori kapcsolatrendszerén keresztül azt is láthatjuk, hogyan került Németalföldről egészen Sziléziáig kisebb-nagyobb posztókészítő műhelyekből Pápára a posztó. A város elég gazdag volt ahhoz, hogy a legkülönbözőbb minőségű, színű, szövésformájú vásznat is tudjanak vásárolni a pápaiak. A legtöbb kiállított tárgy a XVI. századbeli virágzó városból származik, de későbbi évszázadokról is tanúskodnak a leletek. A tárlókban látható darabok eredetiek, az ásatás során kerültek elő. A megnyitón Boross István igazgató köszöntötte a vándorkiállítás közönségét, egy hónapig a levéltárban lehet megtekinteni a textilipar történetét bemutató érdekes tárlatot, majd más vidéki városokba utazik a vándorkiállítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!