Kultúra

2016.03.02. 17:34

Ki ölte meg Elzát? - A Félvilág fellebbenti a fátylat a rejtélyről

Szombathely - Szász Attila filmje, a Félvilág bemutatóján jártunk, aztán a közönségtalálkozón is: az egyik főszereplő, Döbrösi Laura egy kicsit „a mi lányunk”.

Ölbei Lívia

Telt ház fogadta az Döbrösi Laurát, a Félvilág Katóját. A fiatal lányt, aki sem a vásznon, sem az életben nem okozott csalódást a közönségnek.

A Szebeni Katót alakító Döbrösi Laura színésznővel Mayer Rudolf, az Agora filmszakági vezetője beszélgetett: kérdéseivel a fiatal művésznek nemcsak a szakmai, hanem az emberi oldalát is megmutatta a közönségnek.

A nézőknek is feltűnt a tévéfilmben szereplő Kató és a teremben jelen lévő Laura személyiségének hasonlósága: éles ész, tiszta lélek. Amikor a forgatásról kérdezték, mindenkiről voltak elismerő szavai - a nehézségeket nem említette. Laura állítja: a film két másik főszereplőjétől sok mindent tanult a 19 forgatási nap alatt. Gryllus Dorka és Kovács Patrícia, valamint az egyébként (nagyszülei révén) kőszegi kötődésű Döbrösi Laura között már a castingon is izzott a levegő. Szász Attila rendezővel könnyű volt együtt dolgozni, nyugodt vérmérsékletével nagyban segítette a színészek, operatőrök munkáját. A színésznő még pályájának elején jár, de elmondta, hogy szívesen játszana a későbbiekben negatív karaktereket is. A Félvilág komoly ismertséget hozott számára.

Nem akármilyen a film sztorija sem. Az alapkérdés: „Ki ölte meg Mágnás Elzát és miért?" És ez nem a képzelet műve, ez a kőkemény realitás: „Az I. világháború előtt hónapokig ez a kérdés tartotta lázban Budapestet, és foglalkoztatja száz év elteltével is a közvéleményt. Erről a rejtélyről lebbenti fel a fátylat a Félvilág, amely Mágnás Elza (Kovács Patrícia) utolsó napjait dolgozza fel. A félvilági életet élő kurtizán és bigott komornája, Rózsi (Gryllus Dorka), valamint a fiatal és naiv cselédlány, Kató (Döbrösi Laura) között szövődő bizarr, szenvedélyes viszonyokat és sikamlós hatalmi játszmákat bonyolítják tovább az Elza körül felbukkanó férfiak (Kulka János és Sándor Péter), egészen a sokkoló végkifejletig." A rendező tehát Szász Attila, a forgatókönyvíró: Köbli Norbert, az operatőr: Nagy András, zene: Parádi Gergely, producer: Mink Tamás. És föltűnik a filmben Haás Vander Péter is - aki sajnos már nincs velünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!