Sport

2016.03.02. 17:38

Megyei kiválasztót tartottak Székesfehérváron az MLSZ munkatársai

Székesfehérvár – Láthattuk a jövő tehetségeit, talán néhány év múlva a Videoton, vagy éppen a Puskás Akadémia FC csapatában már az NB I-ben is találkozhatunk velük.

Káldor András

Bozsik József neve főként az idősebb korosztály számára jelent nagyon sokat, az egykori 101-szeres válogatott fedezet nemcsak játékával, hanem emberi nagyságával is példaképpé vált, és nem véletlen, hogy ő lett a névadója a Magyar Labdarúgó Szövetség utánpótlás programjának. Az országos labdarúgó utánpótlás fociprogram keretein belül ma már több mint 130 ezer gyermek (fiú és lány) focizik. A program alapvető fontosságú ahhoz, hogy hazánkban ismét európai színvonalú és elismert utánpótlásnevelési rendszer alakulhasson ki.

A mozdulatok már ismerősek, ezúttal a gyorsaságon volt a fő hangsúly, a labdavezetés például most már időre ment Fotó: Molnár Artúr

A Bozsik-program fő célkitűzései a tömegesítés, a tehetségkutatás és a tehetségek fejlesztése. Ennek elérése érdekében a szövetség egységes, átlátható rendszert hozott létre, amely naprakész, hiteles és ellenőrizhető formában regisztrálja a programban résztvevő labdarúgókat. A verseny és képzési rendszer kialakítása megfelel az UEFA és a FIFA szakmai követelményeinek. A program révén a tudatosan tervezett és széles körben menedzselt utánpótlásneveléssel a mainál sokkal több tehetséges fiatal focista kerülhet a pályákra, és ez belátható időn belül érezhető javulást jelenthet a hazai labdarúgás színvonalában. Kedden, Székesfehérváron randevúztak az MLSZ szakembereivel karöltve az MLSZ Fejér Megyei Igazgatóságának munkatársai, valamint az a több mint száz gyerek, akik a Megyei Tehetség Kiválasztási Program megyei előválogatóján vettek részt, három korosztályban.

A Sóstói stadion tőszomszédságában levő műfüves csarnokba belépve szinte síri csend fogadta a látogatókat, nem véletlenül, mivel éppen az U12 korosztály végezte a számukra kiirt gyakorlatokat a pálya mellett felsorakozott szakemberek előtt, akik árgus szemekkel figyelték minden mozdulatukat. Délután, pedig következtek az U 13-asok, őket, pedig estébe nyúlóan váltották az U 14- esek. A két részre osztott pályán párhuzamosan többféle labdás, illetve labda nélküli gyakorlatot végeztek a jelöltek, akik között a korántsem szakavatott szemek is találtak a labdával igen jó barátságban levő tehetséges srácot. Nem volt megállás a bóják közötti labdavezetést időre kellett végezni, az eredmény pontosságához kétség sem férhetett, mivel fotocellás mérőműszerek segítették a szakemberek munkáját.

- Az eddigi kiválasztásokat most egy követéses program szerint kibővítettük, és még olyan játékosokat is meghívtunk erre a kiválasztóra, akik eddig nem vettek részt a megyei válogatott munkájában. – tudtuk meg Jakab Elektől , az MLSZ Fejér Megyei Igazgatósága szakmai igazgatójától.

Kíváncsiak voltunk, hogy a végén hányan maradhatnak, illetve nem esnek ki a rostán?

– Nincs konkrét szám, természetesen az U14-es korosztály hivatalos létszáma 22+3 fő. Az U12 és az U13 korosztályokban 18+3 adja a keretet, de mindig számításba veszünk tartalék játékosokat is. Sőt, akinek nem sikerül most bekerülnie, folyamatosan vizsgáljuk őket, éveken keresztül, 15 éves korukig.

Persze az sem mindegy, hogy milyen minőséget képviselnek az ifjú labdarúgó palánták?

– Jónak mondható, nagyjából ismerjük már a gyerekeket, hiszen már az U14-nek, és az U13-nak nemzetközi megmérettetése is volt. Az U12 egy új korosztály, de ők is ügyesek, látszik, hogy azokban a műhelyekben, ahonnan ők érkeztek (Videoton, Felcsút, Dunaújváros, Főnix SE) komoly munka folyik. Az alapok megvannak, ahhoz, hogy tovább dolgozzunk velük, de nyilván itt az ő érdekeik is számításba jönnek, mivel a magyar U15-ös válogatottba azok fognak bekerülni, akik a legügyesebbek. A kiválasztottak számára folyamatosan szerveznek programokat, eddig is voltak nemzetközi mérkőzések, elsősorban a nyugat-szlovák területi válogatott ellen játszottak mérkőzéseket, és hasonló összecsapásokat terveznek a későbbiekben is. Minden tavasszal, és ősszel az aktív időszakban egy-egy ilyen programra behívják, és viszik őket a különböző tornákra.

– Ezen túlmenően a kiválasztottaknak kéthetes rendszerességgel egy megyei edzői team, amelyet felállítottunk központi anyagot fog vezényelni. – tájékoztatott a szakmai igazgató. Két labdás edző, Disztl Milán és Csordás Tamás, egy kapusedző, Milinte Árpád , egy koordinációs edző, Kovács Attila , és egy fizioterapeuta, László Gábor alkotja a megyei edzői kivintettet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!