Hírek

2016.03.02. 19:07

Orvosolható-e még az orvosviszály az Őrségben?

Őriszentpéter - Két orvos viszályától hangos az Őrség. Egyikük már felmondott. A szabad orvosválasztás volt a problémák forrása?

Budai Dávid

Hónapok óta békétlenség van négy őrségi településen a háziorvosi körzetek miatt. A feszültségek éppen egy hónappal ezelőtt csúcsosodtak ki a testületi ülésnek indult közmeghallgatáson, ahol az érdeklődők soha nem látott számban jelentek meg. Azóta sincs nyugalom, egy Facebook-bejegyzés például spontán generált több mint száz hozzászólást. A közösségi oldalon olvasható, személyeskedéstől sem mentes vitában sokszor láthatóan az érzelmek dominálnak. Mi most megpróbáljuk minden érzelmi töltet nélkül, a lehető legtárgyilagosabban elmondani, mi történt. Ha nagyon le akarnánk egyszerűsíteni a kérdést, akkor azt mondhatnánk, hogy Őriszentpéter, Kondorfa, Ispánk és Szalafő két táborra oszlott. A régi doktornőt, dr. Nagypál Juditot támogatók és az új doktornő, Kökönyeiné dr. Benczúr Barbara mellett kiállók táborára. Persze a kérdés nem ilyen egyszerű, sőt egyre csak bonyolódott, amikor kiderült, a régi doktornőt megvádolták azzal, hogy magának gyűjtötte a betegkártyákat, és ezért feljelentették az ÁNTSZ-nél és az etikai bizottságnál is. A szóbeszéd szerint mindennek a hátterében a szeptemberben érkezett doktornő áll.

Ahhoz, hogy megértsük a problémát, tudni kell, hogy az I-es számú körzetben (ide tartozik Őriszentpéter egy részén kívül Kondorfa és Szalafő) hosszú évek óta dr. Nagypál Judit látja el a háziorvosi teendőket. A II-es számú körzet (ide tartozik Őriszentpéter másik fele és Ispánk) 2014. január 1-je óta betöltetlen, így a helyettesítést szintén dr. Nagypál Judit látta el. Egészen múlt év szeptemberéig, mert akkor a II-es számú körzetre sikeresen pályázott dr. Benczúr Barbara.

A probléma abból fakadt, hogy Nagypál Judit úgy érezte, vele nem egyeztettek az új doktornő érkezéséről, másrészt úgy vélte, ő el tudja látni egyedül is a két körzetet. Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere szerint azonban egyrészt megtörtént az egyeztetés a doktornővel, másrészt finanszírozási és emberi szempontból sem jó ötlet a két körzet összevonása. A polgármester hangsúlyozta, egy körzet esetén kevesebb pénzt kapna az orvos is, ráadásul a négy településen sokszor fizikai képtelenség mindenütt ott lenni, arról nem beszélve, hogy az elöregedő lakosság sajnos egyre nagyobb terhet ró az itt dolgozó orvosokra, ráadásul itt nagyon hosszú ideje két körzet van. A két orvos mellett szól még az is, hogy az Őrség 14 településén kell orvosi ügyeletet ellátni, és itt is emberhiánnyal küzdenek.

A településeken ebben a kérdésben is vita van. A másik álláspont szerint 1800 embert simán el tud látni egyetlen orvos, két ember megélhetését ez a betegszám azonban már nem biztosítja. Az, hogy a rendszer működik, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy másfél évig a II-es körzet helyettesítését is dr. Nagypál Judit oldotta meg. Addig záporoztak az érvek-ellenérvek, míg végül tavaly szeptember 28-án Ispánk is elfogadta dr. Benczúr Barbara pályázatát. Másnap dr. Nagypál Judit, 2015. december 31-ei hatállyal felmondott. Felmondott, azonban mégis maradt. Ekkor kezdődött az igazi békétlenség. dr. Nagypál Juditot ugyanis azzal vádolták meg, hogy a házakat végigjárva magához csábította a betegeket - tudtuk meg az őriszentpéteri Lőrincz Lászlótól. Természetesen ez nem volt igaz, tette hozzá. Ekkor a kétszáz átpártolt beteget újra megkérdezték, hogy a régi vagy az új doktornőt választják-e? 197-en dr. Nagypál Judit mellett döntöttek. Az orvosi kamara etikai bizottsága azonban úgy tudni, valamiért mégis elmarasztalta a doktornőt. Lőrincz László szerint ez azért is felháborító, mert ő már korábban átadta volna betegkártyáját a doktornőnek, elvégre szabad orvosválasztás van, ám ő, mint mondta, addig nem fogadja el, amíg nem rendeződik az I-es körzet ügye. Így vált a szabad orvosválasztás a békétlenség egyik forrásává. Az újonnan érkező doktornő joggal várhatja el a szerződéskötéskor be-ígért betegszámot, és joggal érezheti azt, hogy őt hátrányos megkülönböztetés éri. A lakosok pedig joggal gondolhatják úgy, hogy élnek szabad orvosválasztási jogukkal. Persze a kedélyek ebben a kérdésben sem csillapodnak. Az egyik tábor azt hangoztatja, bizonyítson Benczúr doktornő, elvégre ő az új, Nagypál doktornő már bizonyított. A másik tábor pedig éppen azt, hogyan bizonyítson Benczúr doktornő, ha nem hagyják neki, és nem támogatják. Az események hatására dr. Nagypál Judit másodszorra is felmondott.

Nehéz igazságot tenni, de talán nincs is rá szükség. Ahogyan Takács Róbert, Kondorfa polgármestere mondta, itt az emberek nem valaki ellen, hanem valaki mellett vannak. Szerinte annak idején, amikor kialakították a két körzetet, még többen éltek a településeken, a mostani lecsökkent lakosságszám miatt előre látható volt, hogy valamelyik körzetben nem lesz elegendő betegszám, és ez feszültséghez fog vezetni. Egy őriszentpéteri lakos pedig úgy fogalmazott, az őrségi emberek ereje éppen az összefogásban van, össze kell hát fogni. Sajnos az ügy két legfontosabb szereplőjét, a két doktornőt nem tudtuk megszólaltatni. Így az ő álláspontjukat az ügyről nem ismerjük, azt viszont megtudtuk Őr Zoltántól, hogy szerdán megérkezett az a levél a vasszécsenyi önkormányzattól, amelyben arra kérik a képviselő-testületet, hogy tekintsenek el a hat hónap felmondási időtől, és engedjék el hozzájuk a doktornőt. Azt, hogy a képviselő-testület hogyan dönt, még nem tudni, ám a kondorfai polgármester hangsúlyozta, ha Nagypál Judit doktornő elmegy, azt nagyon fogják sajnálni, sokan az életüket köszönhetik neki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!