Szombathely

2016.03.02. 19:46

Műhelyfoglalkozásra vártuk a Vas Népe civil tudósítóit

Szombathely - Műhelyfoglalkozást tartott szerkesztőségünk szerdán délután civil tudósítóink számára. A középpontban a jó sajtófotó készítése állt.

Tersztyánszky Krisztina

A Vas Népe szerkesztőségének munkáját több mint ötven civil tudósító segíti. Többek közt nekik is köszönhető, hogy a megyeszékhelytől távol eső kisebb településekről, Szombathely peremkerületeiből, vagy a nonprofit szervezetek háza tájáról is befutnak a friss hírek és tudósítások. Munkájukat egy workshop- sorozattal szeretnénk megkönnyíteni, melynek első alkalmát szerdán tartottuk a szerkesztőségben.

Meghívásunkat több mint tucatnyi önkéntes munkatársunk tudta elfogadni. Már a beszélgetés első perceiben kiderült: nemcsak a szerkesztőségi műhelytitkok iránt érdeklődnek, hanem figyelemmel kísérik egymás tevékenységét is. Mehlhoffer Tamás digitális főszerkesztő ismertette a Vas Népét jellemző legfontosabb adatokat: a példányszámot, a települési lefedettséget, az olvasók számát. Hangsúlyozta a vaol.hu-nak, lapunk digitális felületének előnyeit. Miközben a kistelepüléseken a lakosság zöme lapunk nyomtatott változatát részesíti előnyben, naponta 250 ezer ember weboldalunkon keresi a híreket. A digitális felületen a nyomtatott újságba bekerülő információknak többszöröse kap helyet, és a terjedelmi korlátok sem olyan szigorúak, mint a „print"-ben.

A vizualitás fontosságáról Szendi Péter, lapunk fotóriportere beszélt a tudósítóknak. Az alapszabály a sajtófotóval kapcsolatban - tudhattuk meg tőle - , hogy az olvasó másfél perc alatt felfogja egy kép mondanivalóját. Ilyen éles és kifejező felvétel készítéséhez bizony a fotósnak közel kell mennie a témához - hangsúlyozta a tapasztalt kolléga. A tudósítóktól záporoztak a kérdések. Mit tekinthetünk hírnek? Hány karakteres egy ideális tudósítás? Mi a legkeresettebb téma az újságban? Hogyan tartsuk tiszteletben a személyiségi jogokat? Fekvő vagy álló formátumú fotót készítsünk? Munkatársaink igyekeztek minden kérdést megválaszolni, miközben már körvonalazódtak egy következő műhelybeszélgetés témakörei is.

Szerkesztőségünk továbbra is várja civil tudósítók jelentkezését, akik szívesen adnának hírt szűkebb környezetük történéseiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!