Gazdaság

2016.03.02. 19:32

Virágtenger a kalitkákban

Székesfehérvár –Pár napja új kép, új színek, új elrendezés fogadja a nagyobb élelmiszerpiacra látogatókat: tegnap a kalitkaszerű virágosstandokon százszámra kínálták az első tavaszi cserepeseket.

Kocsis Noémi

Eltűnt a korábbi, tagadhatatlant bájt azért hordozó zsúfoltság és színes egyveleg, ezentúl kockába tornyozott rácsos kalitkákba, biztonságosabban, zárhatóan dolgozhatnak a virágtermelők. Nem tudom, ők jobban szeretik-e majd ezt, a vásárlóknak meg kell még szokniuk, bár talán ez sem lesz olyan nehéz: szélesebb szakaszokon, jobban megközelíthetőek lettek az egyes árushelyek, tisztább, átláthatóbb az összkép. Az új fémépítmények polcait és a szabadon álló standokat is elborította tegnap a sok műanyag cserepes kora tavaszi virág: a primulák, árvácskák, kis százszorszépek (ezeket mérettől/fajtától függően 130-350 forintért kínálták) és persze a hagyományos tavaszi hagymások, a nárciszok, jácintok, tulipánok. (Ezek átlagosan 450-550 forintba kerültek.) Barkából minimum féltucatnyi típust találtunk: volt másfél méteres, óriásgubójú, és kis kurta, vékonyszálú, kiki ízlése szerint válogathatott a bő kínálatból, 200-250 forintos átlagáron, a különlegesebb gyöngybarkáért, melyből ennek megfelelően szerényebb volt a kínálat is, 350- 400 forintért vehettünk volna egy csinosan megkötött csomónyit.

A piac új elrendezése kicsit kockásabb, de vélhetőleg könnyen megszokják majd a vásárlók, mert könnyebb közlekedni Fotó: Molnár Artúr

Ami a zöldségfrontot illeti, érezhetően bővül és színesedik már a kora tavaszi paletta is, az árak is mérsékeltebbek. (Vagy csak úgy tűnnek?) Friss spenót kilóját 690 forintért kínálták, a hónapos piros retek csomója még most is 159 forint körül van, a fejes saláta ára 179 forint volt tegnap, de kisebb, kevésbé szép fejeket már 70 forintért is láttunk. A zöldhagyma ára még borsosnak mondható, 159-179 forint volt. Karfiolt 599- ért, brokkolit 699-ért (ez kilós ár) láttunk néhány helyen, a kígyóuborkát az egyik termelő darabra, a másik kilóra adja, előbbi ára 229-259, utóbbié 599-699 Ft volt. A zöldpetrezselyem ára sem mozdult a tél végihez képest: 80-100 forint az egy húslevesbe való adag. Kezdenek megjenni a dundi póráhagymák, amelyek egyre inkább kiszorítják a standokról a sápadtabbá váló sütőtököt. Diót 2200-2500 forintért láttunk, a tojás ára mérettől függően 36- 42 forint volt. A banán masszívan 420 forint felett maradt, eper pedig még import is csak mutatóban van egyelőre, 1599-1899 forintos kilós áron vehetnénk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!