Sport

2016.03.02. 19:29

Lételeme a karatézás

Gárdony – A 15 éves Pápai Balázs egyike lehet annak a nyolc magyar fiatalnak, akik áprilisban kijutnak a Kyokushin Karate Világbajnokságra Tokióba.

Kocsis Noémi

Fejér megyéből másodmagával utazik. Két izmos és elkötelezett fekete öves fiatalember, az agárdi Horváth Bence és a gárdonyi Pápai Balázs képviseli (további hat fiatal honi karatés mellett) hazánkat az idei tokiói Junior Kyokushin Karate Világbajnokságon, amelyre közel 2000 versenyző érkezik majd áprilisban a világ minden tájáról. Mindkettőjük mestere a tavaly novemberben az 5. dant megszerző, s így Shihan címet elnyerő, kétszeres magyar bajnok Rohonyi István, aki 1999. óta tart a Velencei-tó környéki településeken Kyokushin karate Egyesülete 62 tagú, sok tehetséges fiatal tanítványa között Balázs és Bence mellett kitűnő eredményeket ért el a számos éremmel, honi és külföldi bajnoki címekkel rendelkező Tápai Dávid, Horváth Bence, Rohonyi Aliz Pánczél Brigitta , Tóth Péter , Kovács Eszter is.

A 15 éves Balázs (b) és a 17 esztendős Bence kumite (küzdelem)közben. Ketten tíz honi és nemzetközi éremmel rendelkeznek Fotó: Pápainé Csehák Andrea

– Már ovis koromban érdekeltek a sportok – mondja Balázs. – Kiscsoportos koromban kezdtem el focizni, néptáncoltam anyukámmal, a mozgás lételemem volt. Kisiskolás koromban vittek el szüleim életem első karate edzésére sensei Rohonyi István mesterhez. Most pedig már nagyon várom és kíváncsi vagyok, hogy milyen miliője van egy világbajnokságnak a karate szülőhazájában! A tehetséges fiatalok kiutazása azonban meghaladja a non profit egyesület és a szülők anyagi lehetőségeit, ezért most támogatókat, szponzorokat keresnek a nagy célhoz. A tét az idei rioi, XXXI. nyári olimpiai játékokon is nagy: itt dől el, olimpiai sportág lesz-e a karate. Akkor talán jobban elismerik ezt a nehéz, nagy önfegyelmet, kitartást és erőt igénylő sportágat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!