Hírek

2016.03.03. 08:54

Ma havazhat Vas megyében - Meg is maradhat a hó az Alpokalján

Szombathely – Elsőfokú meteorológiai figyelmeztetés érvényes Vas megyére, mert öt centiméternél is több hó hullhat 12 óra alatt. Estétől viharos szél is lehet a Nyugat-Dunántúlon. Nem dőlnek hőmérsékleti rekordok.

Bakos Ágnes

Elsőfokú, citromsárga jelű meteorológiai figyelmeztetés érvényes Vas megyére - csütörtökre és péntekre is. Az Országos Meteorológiai Szolgálat felhívása azt írja: 12 óra alatt 5 centimétert meghaladó friss hó hullhat. Meteorológiai riasztás nincs érvényben, egyetlen vasi vagy térségi járásban sem.

Intenzív hó csütörtök estétől látható – a meteorológusok szerint.

A csütörtök délelőtti összesítés szerint 24 óra alatt 1,7 milliméter csapadék hullott Szombathelyre.

A várható rendkívüli idő oka, hogy a csütörtök reggel centrumával az Adria északi részén örvénylő ciklon tovább fejlődik kelet, északkelet felé. Ez hozza a csapadékot, miközben itt, a Dunántúl nyugati felén teret nyer az észak felől érkező hideg levegő.

Estétől viharos szél is lehet Vas megyében: a Dunántúl nyugati felén a legerősebb széllökések várhatóan elérik a 60-70 km/h-t.

A csúcshőmérséklet 4 és 13 °C között várható – itt nyugaton az alacsonyabb érték lesz a jellemző.

Nincs veszélyben a március 3-ai meleg rekord: 1918-ban ezen a napon +22,8 °C-ot mértek Magyarországon, és nem forog veszélyben a március 3-ai hideg rekord sem: 1929. március 3-án -22 °C-ot jegyeztek fel Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!