Zene

2016.03.03. 10:48

Ki gondolná: 30 éves a világ legjobb metálalbuma a Metallicától

Nemigen volt olyan közönségszavazás az elmúlt évtizedben, amelyen minden idők legjobb metállemezeként nem a Metallica csúcsalbuma, a Master of Puppets nyert volna.

Kerekes Béla

Éppen 30 éve, 1986. március 3-án jelent meg az azóta több mint 6 millió példányban elkelt lemez, és az évforduló alkalmából a legnagyobb hatású metálzenekarának dobosa és szellemi vezére, Lars Ulrich a gitárossal, Kirk Hamett-tel együtt emlékezett vissza a dalcsokor születésére a világhírű Rolling Stone magazinban. Ők is azt tapasztalták néhány éve, amikor a rajongók állíthatták össze koncertturnéjuk számainak listáját, hogy az első helyen magasan a címadó dal, a Master of Puppets szerepelt: ez a nyolc és fél perces, többtételes remekmű, amelynek nyitóriffjét azóta is irigyli a műfaj minden szereplője. Az egész album sikerét a feszes tempó, a mégis dallamos zene és a mesterien sikerült ritmusváltások adják.

A lemez számai szintén koncertsztenderdek, néhányat mindig játszik a Metallica élőben is, hiába irtóznak a nosztalgiától a ma már ötvenen túli zenészek.

fotó: Metallica.com

Lars Ulrich az interjúban leginkább arra emlékszik vissza, hogy milyen ártatlanul fiatalok voltak, és hogy mindössze két hónap alatt írták meg a sikeralbum számait, köztük olyanokat, mint a Disposable Heroes vagy a Sanitarium. A számok témája a műfajhoz méltóan nem szívderítőek: a drogok hatása, a háború, kiszolgáltatottság, hamis próféták. A felvételek Dániában zajlottak (a dán producer, Fleming Rasmussen miatt), miközben a zenekar halálra unta magát, így sokat pókereztek, és egyszer még pankráció partit is vívtak egy akkoriban népszerű dán metálzenekarral, a Mercyful Fate-tel. Érdekesség, hogy a dobos annyira specifikus (azóta világhírűvé lett) dobhangzást képzelt el, hogy a pergődob pontos fajtája és évjárata is adott volt, ráadásul az általa ismert egyetlen példány a Def Leppard rockzenekar dobosáé volt, aki súlyos balesete miatt kölcsönadta azt. Ulrich azóta már húsz példányt beszerzett a ritkaságból.

A szinte azonnal slágerré vált lemez történetéhez tragédia is fűződik: turnéjának során buszbalesetben halt meg a 24 éves Cliff Burton basszusgitáros, alapítótag. Bár ezen a poszton azóta is remek zenészek vannak, őt igazán azóta sem tudták pótolni – az emberi kvalitásokat tekintve a Metallica-tagok szerint

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!