f1

2016.03.03. 06:25

A Ferrari nem fogadja el az új időmérős koncepciót

A Scuderia elnöke, Sergio Marchionne szerint több párbeszédre lenne szükségek a kvalifikációs formátum megváltoztatásával kapcsolatban.

Kovács Noémi

Fotó: Scuderia Ferrari

Mondhatni gyökeres változtatásokra készül az FIA a FOM-al karöltve, már ami az időmérős szabályozást illeti. Ennek kapcsán illetve ez ellen emelt szót az olasz márka elnöke, Sergio Marchionne, aki úgy gondolja, hogy többet kellene tárgyalniuk az új kvalifikációs rendszer felépítéséről.

„Azt hiszem, hogy több megbeszélésre van szükségünk az új időmérős formátummal kapcsolatban. Körültekintően kell eljárnunk annak érdekében, hogy ne borítsuk fel a meglévő rendszert. Jobban meg kell értenünk az egész szisztémát, emellett nem hiszem, hogy minden csapat egyetért a javaslattal.” – árulta el véleményét a genfi autószalonon Sergio Marchionne.

A legújabb elképzelés szerint a FOM úgy módosítaná az időmérőt, hogy az adott etap alatt nem egyszerre, hanem 90 másodpercenként esnének ki a leglassabb pilóták, ami nem igazán engedne teret a taktikázásnak, inkább sietségre ösztökélnék a versenyzőket. Azonban korántsem biztos, hogy már az idei szezon során bevezetésre kerül a rendszer, hiszen a FOM egyelőre késik az új időmérős szoftver elkészítésével.

Az már biztosnak tűnik, hogy a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon még a régi szisztéma szerint bonyolítják le a kvalifikációt, elviekben Barcelonától mennének az új rendszer alapján – bár az Autosport értesülései szerint az sem kizárt, hogy 2017-re halasztják az új módi bevezetését, mivel egyelőre elég kiforratlannak tűnik mind a szabályozás, ráadásul a szoftverfejlesztési munkák időben történő elvégzése is erősen kérdéses.

És mit vár csapatától a szezon első versenyein a Scuderia elnöke?

„Az első barcelonai teszten látott eredmények biztatóak. Az autónk jó és versenyképes, valamint a versenyzőink is magabiztosak. Mindazonáltal sok munkára lesz szükségünk, hogy megfelelően fejlesszük tovább az autót Melbourne-re. Remélem, hogy a szezon első versenyén az első sorban láthatjuk majd a Ferrarit. De erre még várnunk kell egy kicsit. Nem bízom a Mercedes köridőiben. Amikor nyugodtak, nekünk aggódnunk kell. A legfontosabb dolog az, hogy az autónk rendkívül versenyképes. Aztán majd meglátjuk, hogy győzhetünk-e vagy sem.” – fűzte hozzá Marchionne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!