Balatonfüred

2016.03.03. 13:00

Mit is jelent valójában boldognak lenni?

Balatonfüred - Ha őszintén megkérdeznénk, mi is a boldogság, bizonyára nem lenne két olyan ember, akik egyforma választ adnak, és sokan egyáltalán nem is tudnának válaszolni.

Kekk Sára

Ha szétnézünk a körülöttünk lévő világban, láthatjuk, hogy velünk együtt embertársaink is, kivétel nélkül, keresik a boldogság forrását. Mindenki azért küzd a hétköznapokban, azért jár dolgozni, közösségekbe, templomba és más helyekre, mert tudja, hogy valahol megtalálja egyszer a valódi boldogság forrását.

Frank Róbert pozitív kisugárzásának köszönhetően hamar megnyíltak hallgatói

De mit is jelent valójában boldognak lenni? Erre próbáltak válaszokat találni többen szerda este, a balatonfüredi könyvtár különtermében, Frank Róbert pszichológus társaságában. A boldogság szó kapcsán sok minden eszünkbe juthat. Van, akinek a pénz, van, akinek a család, a barátok és a szerelem ugrik be először, mint a boldogság elsődleges forrása. Felvezetőjében a szakember többek között egy angol mozaikszó, a PERMA Modell öt központi elemének boncolgatásával kezdte. Mint elmondta, a pozitív érzések, az elmélyülés, a kapcsolatok, a cél és az eredmények azok az alapelemek, amelyekkel az emberek képesek elérni a tudatos és tartós boldogságot. Ezek közül ő a szociális kapcsolatokat, azok építését és fenntartását tartotta legfontosabbnak. Mint mondta, kapcsolatok nélkül az emberek nem bírják ki, az egyedüllétbe kivétel nélkül mindenki beleőrül. A kapcsolatok, avagy a szociális háló elengedhetetlen az életünkben, hiszen az ember mint szociális lény folyamatosan építi a kapcsolatait más embertársaival. Pozitív kapcsolatot kiépíteni a családtagjainkkal, partnerünkkel vagy barátainkkal nagyon fontos táptalaja lehet a boldogságunknak. Ráadásul nap mint nap új emberekkel hozhat össze minket a sors, akik pedig egy kicsit is nyitottabbak a világ felé, észre fogják venni az új emberek, az új környezet nyújtotta lehetőségeket.

Természeten ez a pár felmerülő fogalom nem elegendő ahhoz, hogy valóban boldogok lehessünk – derült ki a beszélgetés során. Ahogy Frank Róbert is mondta, a boldogságot mindenkinek magának kell felfedeznie, és elsősorban önmagában. Csak rajtunk múlik, hogyan alakítjuk az életünket, hogyan tudunk örülni az apró dolgoknak is az életben. Sokszor elég csak egy mosoly, egy kedves szó, egy ölelés ahhoz, hogy ezáltal a környezetünkben élők hétköznapjaiba is egy picike boldogságot csempésszünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!