Répcelak

2016.03.03. 14:51

Élesen szóltak a szirénák Répcelakon, akárcsak valós veszély esetén

Egy veszélyes üzem dolgozói gyakorlatoztak március 2-án Répcelakon, úgynevezett belső védelmi terv gyakorlatot tartottak, melyet évenként kötelesek megismételni.

A feltételezés szerint daruzási munkálatok zajlottak a répcelaki üzem területén. Egy nagyobb súlyú tárgyat épp az ammóniás hűtőtartály felett emeltek a magasba, amikor a daru megbillent, a teher pedig egyenesen a tartály tetejére esett. A baleset következtében a csővezeték megsérült, a hűtőtartály eltört, és mintegy öt tonna ammónia került pillanatok alatt a környezetbe.

A belső védelmi terv a hasonló esetekre készült forgatókönyvet tartalmazza. Leírja, milyen kockázatokkal kell számolni az üzem területén, és azt is meghatározza, hogy ilyenkor kire milyen feladat hárul. Részletesen szabályozza, kinek kell gondoskodni a hatóságok értesítéséről, kinek a terület kiürítéséről, és kik azok, akiknek az elsődleges kárelhárításban van szerepük.

Fotó: Papp Gábor tű. szds., Vas KML

A gyakorlat célja az üzem belső védelmi tervében foglaltak gyakoroltatása volt, melyet évente végre kell hajtani. Ilyenkor a katasztrófavédelem szakemberei azt ellenőrzik, mennyire ismerik a dolgozók a rájuk vonatkozó előírásokat, mennyire vannak tisztában a veszély esetén végrehajtandó feladataikkal, valamint arra is figyelnek, hogyan tudnak együttműködni a telephelyen tartózkodó bérlőkkel, illetve fuvarozókkal.

A feltételezett üzemzavart ezúttal – akár éles esetben – sziréna jelezte, melyet az üzem kiürítése, a rendvédelmi szervek, mentőszolgálat illetve a település értesítése követett. Míg a hivatásos mentőerők a helyszínre értek, az üzem kárelhárító egységei kimentettek egy, a gyakorlat szerint a súlyosan megsérült dolgozót és megkezdték az üzem monitorozását mérőműszerrel, továbbá a megsérült csőrendszer helyreállítását.

A belső védelmi tervben foglaltakat az üzem dolgozói maradéktalanul végrehajtották, így a Sárvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség iparbiztonsági felügyelője a gyakorlatot „MEGFELELT"-re értékelte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!