Kultúra

2016.03.03. 18:54

Március 4-én jelenik meg a Prémium magazin legfrissebb száma

Különleges témákkal, érdekes történetekkel és rengeteg szép fotóval megjelent a Prémium magazin tavaszi lapszáma. A harmadik évfolyam első kiadványáról a lap készítőit faggattuk. Nemcsak arra voltunk kíváncsiak, milyen tartalommal jelentkezik az újság, de azt is megkérdeztük, hogyan készül a negyedévente megjelenő kiadvány.

Halmágyi Miklós

Már a legelső magazin is azzal a céllal készült, hogy a térség kiválóságait mutassa meg az olvasóknak. A gazdaság, a tudomány, a művészet, a sport, a gasztronómia és minden más területről a legjobbakat kívánja bemutatni. Eddig összesen nyolc lapszám jelent meg az évszakokhoz igazodva, és március 4-től végre a legújabb, a tavaszi kiadvány is ott van az újságárusok polcain. Az elmúlt két évben sok érdekes történet, különleges sors került az érdeklődés középpontjába. A kezdetben félszáz oldalas magazin mostanra külsejében is megújult, szebb borítóval, új grafikai elemekkel vált frissebbé. Nem beszélve arról, hogy terjedelmében is változott, a téli lapszám már nyolcvannégy oldalon kínált olvasnivalót. A Prémium stábjával egy jó hangulatú fotózás közben beszélgettünk. A magazin főszerkesztője, Halmágyi Miklós szívesen mesélt a kezdetekről. Elmondta, egyáltalán nem volt könnyű helyzetben, amikor megszületett a szándék, legyen a Prémiumnak Vas megyei kiadványa is, hiszen az akkor külsősként dolgozó szerkesztő, Kovács Ági és a fotográfus, Zergi Borbála az első értekezleteken még úgy tervezgetett, hogy nem igen tudhatta, milyen is lesz valójában az első lapszám. Nem volt ugyanis minta, hiszen ilyen fajta kiadvány országosan sem jellemző a lappiacon. Sokszínű, változatos tematikájú, és a regionalitás mellett kötelezi el magát. Emiatt aztán a kezdetben háromtagú stáb saját elképzeléseit követte, nem igazán volt mihez viszonyítani a magazin karakterét, arculatát.

Kovács Ági, a magazin szerkesztője hozzáfűzi, nagy lelkesedéssel láttak munkához, Borival az első perctől jól tudtak dolgozni. Kölcsönösen tisztelik egymás képességeit és bár gyakran vitatkoznak, mindketten azt tartják szem előtt, hogy a legjobbat tudják nyújtani. Ági szerint a sikerük titka nemcsak abban rejlik, hogy ő maga bölcsészként jó kapcsolatot ápol a szavakkal, így az írás természetes része az életének, de televíziós múltjának köszönhetően fontosnak tartja, hogy egy magazinban a kép és a szöveg egymást erősítve szólítsa meg az olvasót. A szerkesztő szerint nem hátrány, hogy a tévé miatt sokan ismerik, így bizalommal nyílnak meg előtte olyanok is, akik egyébként nem szeretik a nyilvánosságot. Legszívesebben írókkal, művészekkel, a tudomány képviselőivel beszélget, de szereti megmutatni a hétköznapok nagyszerűségét is. A témákat már a kezdetektől közösen határozták meg, és mivel presztízskiadványról van szó csak a magas minőséggel nyerhettek üzleti partnereket, akik úgy szavaztak bizalmat a Prémiumnak, hogy referenciaként nem egy jól bejáratott kiadvánnyal álltak eléjük.

– Már az első lapszámon is látszott, hogy jó döntés volt a lányokra bízni ezt a feladatot. A Fekete Ernővel a címlapon megjelent első lapszámmal a kiadó is elégedett volt. Ahogy készültek sorra a magazinok, egyre több pozitív visszajelzést kaptunk. Házon belül, és az olvasók részéről is. Magazint írni, szerkeszteni teljesen más műfaj, mint egy napilapot megcsinálni, így több évtizedes napilapos gyakorlat után nekem is igazi kihívás volt a Prémium. Pontosan ezért kellett olyan embereket, újságírókat, fotósokat, szerkesztőt keresni a magazinhoz, hogy ez a másfajta szemlélet megvalósulhasson. Néhány interjún, fotózáson magam is részt vettem, és néha szerzőként is megnyilvánulok. Azt gondolom eddig a stáb jó döntéseket hozott, az olvasók pedig értékelik ezt – mondja Halmágyi Miklós.

Zergi Borbála jól ismeri a trendeket, régóta készít portfóliókat, képeit több helyen kiállították, érdekli a divat, imád utazni, jó ízléssel örökíti meg a természet szépségeit is. Bori valódi kihívásnak tartja a magazinos munkát, vallja: ez a neki való munka. Szereti, ha úgy lehet jelen fényképezőgépével, hogy a riportalanyok szinte észre sem veszik, hogy szerepelniük kell. Érzékeny az emberi sorsok bemutatására, de akkor lelkes igazán, ha műtermi fotózásra kerül a sor. A számos címlap közül az egyik legemlékezetesebb a Rónaszéki Annával készített sorozat.

Timár Gergely később csatlakozott a stábhoz, és ugyan mostanában ideje nagy részét a fővárosban tölti, ragaszkodik a csapathoz. – Szeretek a magazinnak dolgozni, mert izgalmas élettel teli a munka, és nincs olyan terhelés, mint egy napilap gyártásánál. A legjobb benne, hogy számítanak a véleményemre, kiélhetem a kreativitásomat, és változatos is, emiatt megunhatatlan. Gergely fotózta a tavaszi lapszám borítóját, Winkler Róberttel találkozni különös élmény volt számára. Azt mondta, szerethető a stílusa, ismeri a könyveit, megtisztelőnek érzi, hogy megfotózhatta a tévést.

Apák fiai - Halmágyi Miklós jegyzete

Az édesapja, Kulcsár János, a maga korában a Vas Népe egyik legkitűnőbb újságírója volt. Művelt, tájékozott, remek tollú, tehetséges ember, valahonnan a zsurnalizmus és az irodalom határvidékéről. A lap kulturális rovatát vezette, a szerkesztőségben érte a halál. Személyesen nem ismertük egymást, én azután kerültem a laphoz, miután ő már meghalt. Olvastam aztán jó pár írását, és hallhattam a vele együtt dolgozó kollégák egyértelműen elismerő szavait. A fiával, Kulcsár Szabolccsal a rendszerváltás tájékán a Tér-Kép szerkesztőségében találkoztunk és dolgoztunk együtt, majd egy rövid ideig a Vas Népében is. Ahogy jó barátjával, a hírhedt Kutyahús együttes szövegírójával Pungor Andrással is, a 168 óra kitűnő újságírójával, akinek édesapja viszont jó barátom, a TIT akkori igazgatója Pungor János volt. Kulcsár Szabolcs Winkler Róbert, Pungor András pedig Timár Virgil néven publikált. Nyilván meg volt minderre az ok, a magyarázat is, talán még emlékszem is rá, ha nagyon akarok, de mindennek semmi jelentősége. Winkler Róbert az elmúlt évtizedekben bebizonyította, tévéműsorok, internetes lapok, könyvek, rádiós műsorvezetések sokaságával, hogy kivételesen tehetséges ember, öntörvényű, saját, önálló hanggal és mondandóval rendelkező médiaszemélyiség. A médiaszemélyiség titulust a Prémium szerkesztősége adományozta neki, ő pedig elfogadta, annak ellenére, hogy facebook- profilján tévés majomnak titulálja önmagát nem kis öniróniával. Mindenesetre a Prémium magazin tavaszi számának nemcsak címlapfotóján szerepel Winkler, de a magazin egyik legerősebb interjúját adja. Nem titkolom, kedvelem őt, s nemcsak a régi ismeretség okán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!