Kultúra

2016.03.04. 08:58

Pisztolyt senki nem rántott, a torta viszont előkerült a kellő pillanatban - Dancs János a KDG teadélutánján

Szombathely - "A 21 nyerőszám, és valóban mindenki nyert, aki eljött, mert egy sziporkázó humorú, korát meghazudtolóan fiatal és fitt, a Tea&Tudomány-délutánon éppen 80. születésnapját ünneplő vendéget köszönthettünk Dancs János, iskolánk egykori igazgatója személyében", foglalja össze Lovassné Vass Enikő tanárnő a Kanizsai Dorottya Gimnázium népszerű sorozatának legutóbbi epizódját.

Ölbei Lívia

Kollégák egymás közt: Módos Tibor, a KDG mai igazgatója kérdezte elődjét a megint szépen berendezett „szalonban”. Dancs János anekdotával kezdte: „A Harvard Egyetemre előadót hívnak. Az borzasztóan unalmas, senki nem figyel. Egyszer csak az első sorban feláll egy férfi, elővesz a zsebéből egy pisztolyt, és leteszi az asztalra. Az előadó elsápad, de folytatja tovább a mondókáját. Pár perc múlva előkerül egy újabb pisztoly. Az előadó rémülten kérdezi: Mit akar avval a pisztollyal? Nyugodjon meg, érkezik a válasz, nem magát lövöm le, hanem azt, aki idehívta!" Lehet tippelni, hogy a Tea&Tudomány-délutánon került-e pisztoly (esetleg csizma) az asztalra.

Dancs János tősgyökeres szombathelyiként a Püspöki Iskolában, a premontrei, majd a Nagy Lajos Gimnáziumban tanult. Csak szép emlékei vannak ezekből az időkből. Érettségi után tanulmányait a testnevelési Főiskolán folytatta, diploma után tanárként tért vissza a Nagy Lajos Gimnáziumba, ahol felpezsdítette a sportéletet. A röplabda mellett a tornával is foglalkozott, így történhetett, hogy 1970-ben kezei között kezdte meg tornász pályafutását utóda az igazgatói székben, Módos Tibor. (Ki tudja, mi mindent döntött el titokban ez a találkozás.)

Dancs János a röplabdával 12 évesen ismerkedett meg, háromszor a címeres mezt is magára húzhatta. Volt NBI-es női csapat edzője és másodedző a női válogatott mellett. A Magyar Olimpiai Bizottságba is beválasztották. A válogatottal bejárta Európát, sőt Szöulba és Libanonba is eljutott. Emlékei szerint életének kiemelkedő szakasza volt, amikor dr. Gonda György, a Vas megyei tanács elnöke maga mellé hívta a művelődési osztályra, ahol „pedantériát, igényességet, viselkedéskultúrát” tanult. Francia és német nyelvtudásának köszönhetően részt vett a külföldi kapcsolatok ápolásában, spongyaként szívta magába az ismereteket, az idegen kultúrák üzenetét. Külföldi útjai során megtanulta értékelni más országok kultúráját.

Dancs János nevével összeforrt a Savaria Röplabdakupa. 14-szer szervezte meg a rangos eseményt. A sport és a pedagógia végigkíséri az életét: 1988-ban a KDG igazgatója lett. Sokat tett a gimnázium felvirágoztatásáért. Alapelve ez volt: „Akkor vagyok jó vezető, ha megkapom a testület őszinte támogatását.” Igazgatói pályafutása alatt hozták létre a KDG-ben a nyolcosztályos tagozatot, Szombathelyen elsőként – nagy sikerrel.

Dancs János mindehhez 1961 óta él boldog házasságban. Lánya követte a pályán, tanárként dolgozik. Két unokája a KDG-be járt, ma külföldön dolgoznak, tanulnak.

A teázós délután díszleteit ezúttal is Nagy Tamás tanár úr, a születésnapi tortát pedig Szécsi Tímea, a 13. K osztály diákja készítette. És pisztolyt nem rántott senki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!