Hírek

2016.03.04. 10:45

A Kőszegi-hegységben havazott - Szelet is hozott Kázmér

Szombathely – Meteorológiai figyelmeztetés, sőt riasztás is érvényes Vas megyére a viharos szél miatt. A havazás miatt péntekre kiadott figyelmeztetést visszavonta a meteorológiai szolgálat. Ha esne, az már biztosan hátráltatná a nyár végi aratást – így tartja a népi időjárás-előrejelzés.

Bakos Ágnes

Elsőfokú, citromsárga jelű figyelmeztetés érvényes Vas megyére, valamint Zala, Veszprém, Somogy és Győr-Moson-Sopron megyékre a viharos erejű szél miatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése azt írja: a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a hetven kilométer per órát. Riasztás is érvényben van a szél miatt: Vas megye összes járására kiadta az OMSz.

Szombathelyen 67 kilométer per órás volt a legerősebb széllökés az elmúlt órákban, azt reggel hét óra tájban jelentette Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Az átlag szélsebesség Szombathelyen péntek délelőtt 32 kilométer per óra.

Nem tart soká a fákat rengető északnyugati szél: a következő órákban már mérséklődik, utána és szombaton már csak Vas megyétől északra várható viharos, akkor már déli szél.

A havazás miatt péntekre kiadott figyelmeztetést visszavonta a meteorológiai szolgálat.

Fotó: Szendi Péter

Kázmér napja március 4-e, a népi megfigyelés szerint, ha ezen a napon esik vagy havazik, az aratást egy héttel el kell majd halasztani.

Mediterrán ciklon vonul nyugatról kelet felé, amelynek hatására pénteken is eleinte még többfelé valószínű csapadék; többnyire eső, de nyugaton havas eső is lehet.

Napközben a ciklon hátoldalán már kissé szárazabb léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé, így észak, északnyugat felől már felszakadozik a felhőzet.

Tavasziasnak ígérkezik március első hétvégéje: enyhe, de szeles időt hoz a szombat, majd vasárnap ismét eső érkezik. Mindkét hétvégi napon 10-15 fokig melegszik a levegő – igazi kirándulóidő ígérkezik.

Legközelebb kedden lesz szükség az esőkabátokra, a jelenlegi prognózisok szerint a jövő hét első napjaira változékony, többször esővel, záporokkal tarkított idő lesz jellemző. Jelentősebb csapadék előreláthatólag hétfő éjjeltől kedd kora délutánig hullhat több helyen is az ország területén. Pétervári Tibor, szombathelyi észlelő szerint abban a csapadékzónában is „benne van”, hogy esetleg havat hoz Szombathelyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!