Szombathely

2016.03.04. 14:34

RÉV: a szenvedélybetegeknek és családjaiknak nyújtanak segítséget

Szombathely - RÉV = Remény a szabaduláshoz - Értelem az élethez - Választás a lehetőségek közül.

Némethy Mária

Hazánkban nyolc városban működik RÉV Szolgálat: Budapesten, Debrecenben, Egerben, Győrben, Kecskeméten, Szekszárdon, Székesfehérváron és Szombathelyen. Elsősorban a szenvedélybetegeknek és családjaiknak nyújtanak segítséget. Hogyan?

Szombathely, Wesselényi utca 24. Itt működik a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász RÉV Szolgálata. Takács Katalintól, a szolgálat vezetőjétől azt kérem összegezze röviden: mire számíthat, aki itt hozzájuk fordul?

- Tudjuk valamennyien, nehéz ide eljönni. De aki megkeres bennünket, az már túljutott egy fontos ponton: ráébredt, hogy segítségre szorul. Az ilyen ember már nem elutasító. Sokszor telefonon, vagy e-mailben érdeklődnek eljövetelük előtt, érthetően tudni akarják, hogy mire számíthatnak. Mindenkinek elmondjuk: mi nem vagyunk sem kórház, sem hatóság, ugyanakkor titoktartás kötelez bennünket. A diszkréció, az anonimitás megőrzése kötelező számunkra. Ez főként a drogfüggők esetében fontos. Egyházi intézményként pedig nagy hangsúlyt helyezünk az emberiességre, a lelkileg megfelelő bánásmódra, a finom rezdülések, változások észrevételére.

A RÉV Szolgálat karitászos munkatársai: Márton Sándorné, Takács Katalin, Kopf András, Radics Péter, Barta Mária és Kütsán-Hancz Réka. Összeszokott csapat. A diszkréció is hozzátartozik munkájukhoz

Szombathelyi Egyházmegyei Karitász RÉV Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Szolgálata, Közösségi Gondozója, Nappali Ellátója. Ez a hivatalos neve a katolikus intézménynek. Mit takar ez az elnevezés?

- Nappali ellátásunk 2010-től várja azokat a szenvedélybetegeket, akik szeretnék idejüket hasznosan eltölteni, illetve kiszorultak a munkaerőpiacról - magyarázza Takács Katalin. - Mindennapi életvitelük megtartásához kapnak segítséget, de tudunk segíteni hivatalos ügyeik intézésében, mosási és fürdési lehetőséget biztosítunk, illetve kedvezményesen napi egyszeri meleg étel elfogyasztását lehet igényelni jövedelemtől függően. 2015 végén nyílt lehetőségünk arra, hogy a férőhelyek számát húszról negyven főre bővíthessük. A közösségi ellátás 2009-től befogadó pályázat keretében végzi munkáját. Legjelentősebb részét az otthoni körülmények között végzett családlátogatások, a komplex szolgáltatásnyújtás adja. Így a mindennapi életvitelben biztosít lehetőséget a klienseknek képességeik megtartásában és fejlesztésében egyaránt. A kapcsolat kialakítása önkéntesen és térítésmentesen igényelhető kérelem alapján. Az alacsonyküszöbű szolgálatnál azon túl, hogy lehetőség van az anonimitásra, az egyéni és csoportfoglalkozásainkon kívül nagy hangsúlyt szeretnénk a jövőben is fektetni a prevenciós előadásokra. Az együttműködési megállapodások számát szeretnénk bővíteni a helyi általános iskolákkal is. Távlati céljaink között szerepel az Országos Egészségfejlesztési Intézet által kibocsátott egészségnevelési tanúsítvány megszerzése.

Az ide érkezettek valamennyien kliensek. Így nevezik őket. A szenvedélybetegek aránya hogyan alakul?

- Leképeződik a társadalmi megoszlásuk - hallom Katalintól. - Jelentős többségben vannak az alkoholbetegek, azután a drogfüggők, akik között a dizájnerdrogosok alkotják a többséget, egy-két százalék a játék- és gyógyszerfüggő, de már vannak politoxikománok is, azaz a különböző szereket egyidejűleg használók.

A kliensek elsősorban családi és társadalmi kapcsolatrendszerükben adódó problémáik kezelésében várnak segítséget a RÉV-től. A szenvedélybeteg szerhasználók mellett fogadják kortárscsoportjukat és hozzátartozóikat egyaránt.

Hogyan alakul itt a kliensek korcsoport szerinti összetétele?

- A szenvedélybetegek korbeli eloszlása a szerfogyasztásukat tekintve különböző módon jelenik meg intézményünkben. A droghasználóknál a függőség már 16 éves kor felett, illetve a húszas éveik első felében jelentkezik. Az alkoholbetegek jelentős része a középkorúak közül kerül ki. Így elmondható, hogy klienseink életkora a 16-76 éves kor között tendál - közli Katalin.

A RÉV programjai között szabadidős alkalmak is vannak, illetve csoportfoglalkozásokon is részt vehetnek a kliensek. Csoportfoglalkozásaik palettáját bővítették, új tagokat sikerült toborozni a színjátszó körbe, az ifi klubba, hozzátartozói csoportba és a kultúrklubba.

- Száz-százhúsz fő között mozog a kliensek száma, a munkatársaké hét fő, de segítenek önkéntesek is. Azt gondoljuk, hogy a szenvedélybetegségben mindenki érintett. Ha nem személyesen, akkor szűkebb családi, baráti vagy munkatársi körben egészen biztosan ismer veszélyeztetettet vagy beteget. A RÉV Szolgálat segít az érintetteknek a függéstől való megszabadulásban, hozzátartozóiknak és a környezetüknek pedig abban, hogy képesek legyenek támogatni a szenvedélybeteg embert a gyógyulás útján. A gyógyítás szakemberek együttműködésével folyik (szociális munkás, pszichiáter, lelkész), amelyben természetesen a gyógyult szenvedélybetegek is részt vesznek.

Mi jelent sikerélményt a RÉV dolgozóinak? Takács Katalin azonnal válaszol:

- Ha egy kliensünk egy napot is meg tud állni, ha csak egy napig is absztinens, az már öröm nekünk.

Februárban ünnepelte fennállása huszadik évfordulóját a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász RÉV Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Szolgálata, Közösségi Gondozója, Nappali Ellátója.

A németországi karitász munkatársaival 1993-ban kezdődött a szakmai egyeztetés a jövőbeni szolgálatok hazai lehetőségeiről és kereteiről. 1996-ban, Budapest után másodikként kezdte meg a működését Szombathelyen a RÉV. Azóta a törvényi szabályozás változásai és a pályázati lehetőségek adta keretek miatt a szolgálat sokat változott, de lényegében és tartalmában húsz éve töretlen módon segít a rászorulóknak. Azt is mondhatnánk: a szolgálat nagykorúvá vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!