Hírek

2016.03.04. 15:40

Nincs gáz 88 lakásban Szombathelyen - de meddig?

Szombathely – Nincs gáz a Rohonci út tízemeletesében: elseje óta 88 lakásban szenvednek ettől. Utánajártunk, mi történt, és kiderült, hogy gázszivárgás miatt zajlik felülvizsgálat és javítás.

Simán Klára

- Hatan vagyunk, és kedd óta nem tudok főzni a családnak. Még a főtt tojás elkészítése is 20 percig tart azon a rezsón, amit szerezni tudtunk – panaszolta Süle Istvánné lakó. A család megpróbált utánajárni annak, hogy mi történik: nekik a munkások azt mondták, hogy valaki gázszivárgást jelentett, emiatt kellett nemcsak ellenőrizni a csöveket, de a tömítéseket is muszáj kicserélni. Utóbbihoz azonban nincsen megfelelő anyaguk, és ennek beszerzése is sok időt vehet igénybe. Süle Istvánné kétségbeesve mondta, hogy állítólag a gáz nélküli állapot hetekig - akár másfél hónapig - is eltarthat.

Ezt megkérdeztük az ügyben illetékes Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt.-től, de konkrétumokat a munkavégzés időtartamára nem tudtak mondani. A cég hangsúlyozta, hogy Szombathely területén folyamatosan történik az átalánydíjas társasházak csatlakozóvezetékeinek műszaki-biztonsági felülvizsgálata. A Rohonci út 64. és 66. számú társasházakban a társasház kezelője rendelte meg a társasházak csatlakozóvezetékének műszaki-biztonsági felülvizsgálatát. A felülvizsgálatok időpontját a közös képviselővel előzetesen leegyeztették, illetve a lakóközösség tájékoztatása is megtörtént előzetesen.

Ekkor, vagyis a felülvizsgálat elvégzése közben, elsején derült ki, hogy a gázhálózatba beépített elzárók (úgynevezett strangelzárók) kötéseinél szivárog a gáz.

A földgázellátásról szóló törvény értelmében az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető helyzetekben a szakemberek felfüggesztik a földgázszolgáltatást, így tett a szolgáltató a fent említett társasházak esetében is. A földgázszolgáltatás ideiglenes szüneteltetése 88 fogyasztási helyet érint (ez mindkét épületben 44-44 lakást jelent).

A földgázszolgáltatás felfüggesztéséről és a visszakapcsolás feltételeiről tájékoztatólevelet kaptak az érintett felhasználók. (Süle Istvánné kérdésünkre elmondta, hogy valóban kaptak írásbeli tájékoztatást, ám ezt alig egy nappal a kialakult helyzet előtt kapták kézhez – így még felkészülni se tudtak előre.)

A földgázellátásról szóló törvényben előírtak szerint a hibák kijavítását az ingatlan tulajdonosainak – vagyis a lakóközösségnek – kell elvégeztetni. A hibák kijavítását, majd sikeres nyomáspróbát követően az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. soron kívül helyreállítja a gázszolgáltatást – közölte a cég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!